Фото: Бојо Бојовић

Данас се навршава 10 година од смрти једног од највољенијих поглавара Српске православне цркве, патријарха Павла. Скромност, врлина, доброта и живот по јеванђељу, синоним су за човека чију су Божју реч православни хришћани уважавали и поштовали. Да ли смо током деценије, колико није са нама, научили да будемо људи?

Патријарх Павле остаће упамћен као велики човек који је свој живот посветио Богу и живео у складу са његовим начелима.

Није само живео у духу хришћанске цркве, већ је Божју мудрост настојао да приближи свим верницима, како речима, тако и својим делима, која су прави пример скромног хришћанског живота.

Преминуо је у сну 15. новемебра 2009. године на Војномедицинској академији, где је од 13. новембра 2007. године био на лечењу. Према сопственој жељи, сахрањен је у манастиру Раковица, у Београду.

Био је један од патријарха кога су верници несебично волели и ценили и то пре свега јер је живео као и народ у чије се име обраћао Богу и молио за њега. Тако су људи често могли да виде патријарха Павла међу народом, како пешачи или се вози јавним градским превозом.

На месту патријарха био је скоро две деценије, а био је сведок и ратних дешавања на простору некадашње Југославије. Није правио разлику међу људима. Често је понављао да смо сви деца Божја, осуђивао је свако насиље и злочине, без обзира на то ко их је чинио, ком су народу чињени и којој вери. Познато је и да је крајем деведесетих година учествовао у неколико протестних шетњи против Слободана Милошевића.

Ове мисли обележиле су његов живот који је посветио молитви за српски народ.

„Бог нас је створио људима и тражи од нас да то и будемо. Нема таквих времена у којима то не би могли бити и не би били дужни да то будемо“.

„Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да ми не постанемо нељуди“.

„Живот на земљи је пролазан. Ми смо сви на испиту, а награда је на небу. Сат откуцава време, а и добра дела у том времену“.

„Човек је јачи мртав него нечовек жив“.

„Обавезни смо и у најтежој ситуацији да поступамо као људи и нема тог интереса, ни националног ни појединачног, који би нам могао бити изговор да будемо нељуди“.

„Чувајте и непријатеље своје и молите се за њих јер не знају шта раде“.

„Права љубав је једино када љубав не тражи своје. Када волиш неког без икакве логике. То је и права слобода. Е зато сам хришћанин“.

„Проћи ће све, али душа, образ и оно што је добро остаје заувек“, само је једна од бројних мудрих мисли које је за живота изговорио патријарх Павле.

Постоји прегршт анегдота из живота патријарха Павла, а неке од њих забележио је проф. др Јован Јањић, културолог који је написао три књиге о животу и мислима омиљеног поглавара СПЦ.