Фото: Бојо Бојовић

Према сведочењу једног од наших најпознатијих историчара (молио да му не помињемо име), који је последњих дана посебно у жижи, патријарх Павле је неколико година пред смрт на овај начин својим најближим сарадницима објаснио зашто не жели да обелодани да мошти Светог Саве нису спаљене на Врачару, већ се и данас чувају у манастиру Ждребаоник.

Како објашњава наш саговорник, оно што је из темеља протресло Цркву и јавност у Србији и Црној Гори, у потпуности одговара истини. – Мошти Светог Саве нису спаљене на Врачару. Оне се заиста налазе у манастиру Ждребаоник, што нам је потврдио патријарх Павле јер се о томе више пута разговарало док је био жив – каже историчар и додаје:

– Патријарх Павле понављао је сваки пут када би се отворила та тема: „Да, то јесте Свети Сава и ту нема никакве дилеме, али Срби још нису достојни да дотакну Светог Саву. Када дође време, светитељ ће се појавити.“

На нашу констатацију да је време, по свему судећи, дошло, уз питање зашто је Павле био против обелодањивања великог открића, наш саговорник поручује:

– Послушали смо патријарха. Тражили смо од њега да одобри да се уради ДНК анализа јер то може да се уради, будући да су сачувани посмртни остаци Немањића, али је он на то сваки пут својим мирним гласом и благим осмехом одговорио: „Децо, Срби нису у овом тренутку достојни да дочекају светитеља. Када дође време, он ће се сам појавити“. Павле је могао да буде патријарх који је вратио Србима Светог Саву, али то није хтео да уради, пошто није био сујетан.

Историчар потврђује и да митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић зна за ову причу:

– Делове моштију даривао је за многе храмове. Парохијски свештеници у Немачкој су нам потврдили, чак се и јавно хвале да имају делиће моштију Светог Саве. У Немачку их је донео владика Григорије кад је преузео тамошњу епископију.

Откриће индиректно потврђује и умировљени владика Филарет, некадашњи епископ милешевски (у Милешеви се чува рука Светог Саве, наводно све што је преостало од светитеља). У изјави за наш лист он је практично потврдио да су мошти првог српског архиепископа сачуване.

– Питајте Патријаршију где се налазе мошти Светог Саве – кратко, али веома јасно нам је поручио Филарет.

Влада Арсић, аутор књиге „Осиње гнездо“, која се бави судбином моштију Светог Саве, за наш лист каже да ово дело не нуди коначне одговоре, јер нам њих ипак дугују најпозванији – сам врх Српске православне цркве.

– Мој циљ, као аутора, превасходно је био да укажем на читав низ нелогичности, противречности и недоумица у слици која нам је представљена и у коју смо веровали вековима. Ту слику су, кроз историју, спорили и неки од наших највећих теолошких ауторитета. Трагајући за грађом и рударећи по архивама, нисам пронашао ниједан поуздан доказ за сам чин спаљивања на Врачару, али сам се суочио с многобројним отпорима да се наметнута догма доведе у питање или на било који начин промени – наглашава Арсић.

До закључења броја нисмо успели да ступимо у контакт са патријархом Иринејем, а митрополит Амфилохије није одговорио на питања која смо му у петак послали мејлом.