Српски нарко-картел постао је један од најјачих купаца кокаина из Перуа, до те мјере да је збрисао Мексико и Америку са листе главних дестинација за дистрибуцију ове дроге, преусмјеривши тржиште у Источну Европу.

Механички квар на подморници која је из Перуа испловила прошле недјеље с циљем да стигне у Мексико открио је не само да се у њој налази двије тоне кокаина, већ је и наоштрио Управу за борбу против наркотика Јужне Америке (Дирандро) и Сједињених Америчких држава (ДЕА) да уђу у траг највећем купцу кокаина из Перуа и вође мафије који ову дрогу шверцује у Европу – српском држављанину, старости између 45 и 50 година, чије је хапшење од веће важности него што је то својевремено важило за Хоакина Гузмана, познатијег као Ел Чапо, мексичког краља дроге који издржава доживотну робију у Америци због трговине дрогом.

Овако је за перуански лист Ел комерсио описао специјалац из Управе Дирандро Србина, чије се име не зна са сигурношћу и чије је лице мистерија, а којег сви зову Тито, по некадашњем предсједнику Југославије Јосипу Брозу Титу.

Иако је кокаин заплијењен прије неколико дана требало да стигне у Мексико, ова држава, као ни Сјеверна Америка, није више главна дестинација за кокаин који се производи у Перуу. Наиме, посљедњих година уочено је присуство, како је називају, „непробојне“ мафије трговаца дрогом из Источне Европе. Наиме, лука Паита у граду Пиуру је мјесто гдје се дрога довози и одакле се транспортује за Белгију, а извор из перуанске полиције открио је да је Тито највећи купац те дроге.

Једна од посљедњих запљена дроге у коју је умијешан овај Србин, према писању перуанских медија, остварена је љетос, када је, како је саопштила полиција, возач Фернандо де Олазабел који је био задужен за испоруку кокаина у Белгију успио да укрца 500 килограма у луци Паита. План је успио, па је Тито тражио да му он пошаље на исти начин 3,3 тоне кокаина. Али, агенти јужноамеричке агенције и америчке ДЕА већ су пратили његово кретање и дрога је заплијењена. Титов помоћник им је, међутим, испао из радара и сада се негдје крије у Америци.

– Трговци дрогом знају да је Паита крхка, рањива лука – објаснио је за Ел комерсио извор из Дирандра.

Специјалац при Управи Дирандро, која сарађује са америчком ДЕА, описујући Тита, рекао је да је он “чудовиште које не штеди новац како би задовољио европско тржиште дрогом.”

Подаци из штуре биографије Тита откривају како је он развио мрежу људи и како су стигли до Перуа. Према досадашњим информацијама, прије неколико деценија Србин је био тренер успјешних професионалних боксера у Србији. Према полицији, у “мутном свијету бокса”, успоставио је контакте с јужноамеричким дилерима дроге. За кратко вријеме почео је да се бави дрогом произведеном у Боливији, Колумбији и Перуу, којима је снабдијевао европско тржиште, а најбољи начин да кокаин стигне у Европу био је на комерцијалним бродовима, чија је прва станица лука Антверпен у Белгији. Аналитичарка Џејм Антезана рекла је да се сада може рећи да у Перуу постоји српски нарко-картел.

Према ријечима специјалца из Управе Дирандро, Титова мафија обрће огромне количине новца у Перуу кроз куповину кућа, компанија.

Пали Титови сарадници

У почетку је Тито слао припаднике свог клана да контролишу испоруку дроге од стране Перуанаца, пишу тамошњи медији. Један од њих, Зоран Јакшић (57) осуђен је у априлу ове године на 25 година затвора. Његов други сарадник, Давид Цуфај, ухапшен је у јануару 2017. са двије тоне кокаина које је сакрио у гомили шпаргле који је требало да пошаље у Белгију. Још један Србин, Смаил Шикало, ухапшен је у јануару са готово тону и по кокаина, која је такође требало да стигне у Белгију.