Због чисте и здраве животне средине, Романија пружа добре услове за сточарску производњу; производњу меда и ратарских култура, међу којима посебно мјесто заузима кромпир. Породица Ђуровић из Сокоца, посљедњих пет година, бави се производњом кромпира. Како нам је рекао Ратко Ђуровић, кренуло се од мале количине узгајања за властите потребе, а из године у годину проширивали су производњу. Данас, на породичном имању, имају могућност да саде кромпир на површини од пет хектара.

– Од једног дулума дошли смо до велике површине, тако да сљедеће године очекујемо принос од 150 тона, за шта је потребно око 15 тона садног материјала. Најзаступљенија сорта на Сарајевско-романијском подручју је адриа, која је због изузетног квалитета нашла широку примјену у бројним домаћинствима. Наше производе пласирамо на домаће тржиште, а највећи дио иде за Федерацију БиХ – казaо је Ђуровић.

Према његовим ријечима ово је исплатив посао, иако никоме у породици то није примарно занимање. Он додаје да су искористили предност овог поднебља, јер је надморска висина идеална за производњу кромпира.

– У малој мјери се срећемо са штеточинама које нападају ову повртларску културу; углавном је ријеч о златици, која се некада не мора ни третирати. На нашим просторима је најбоље вријеме за садњу крај априла и почетак маја, а период сазријевања зависи од сорте. Адриа сазријева за 120 дана – казао је Ђуровић.

Узимајући у обзир да имају добру зараду, Ђуровићи нису упућивали никакве захтјеве за подстицаје. Као регистровано пољопривредно газдинство остварују право на регресирано гориво. У наредном периоду, уколико буде могућности, постоје шансе да прошире посао.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.