Председник Русије Владимир Путин предложио је Државној думи кандидата за премијера Михаила Мишустина, председника Федералне пореске службе Русије, саопштила је прес-служба Кремља, преноси Тас.

„Председник Владимир Путин одржао је радни састанак са Михаилом Мишустином и понудио му место премијера. Добивши сагласност, предложио је Мишустинову кандидатуру за место премијера на разматрање у Државној думи“, наводи се у саопштењу прес-службе Кремља.

Мишустин је био на челу Савезне пореске службе Русије од априла 2010. године.

Кандидатуру Мишустина Државна дума ће разматрати сутра, 16. јануара.

Премијер Русије Дмитриј Медведев објавио је данас да цела Влада подноси оставку, након Путиновог обраћања нацији.

Како је напоменуо Медведев, измене ће променити баланс власти у земљи.

Касније је Путин објавио да намерава да Медведеву повери функцију заменика председника Савета безбедности Русије.

Кандидат за место премијера има Михаил Мишустин рођен је 3. марта 1966. у Москви.

Дипломирао је на московском дипломирао је на московском универзитету за машинство, где је завршио и постдипломске студије.

Године 1998. године ступио је у државну службу. Бавио се информационим системима за рачуноводство и контролу плаћања пореза. Тада је радио као заменик министра за порезе и царине.

У марту 2004. године, био је на челу Федералне агенције за катастар непокретности, а руководио је Федералном агенцијом за управљање посебним економским зонама.

У априлу 2010. године постављен је за шефа Савезне пореске службе.

Михаил Мишустин аутор је монографије о механизмима информационе технологије државне пореске управе и монографије о принципима информационе технологије пореске администрације.

Награђен је Орденом части 2012. године.