Економски лидери окупили су се јубиларни 50. пут у Давосу, швајцарском зимском центру. Светски економски форум траје свега четири дана, али посао који тамо започне развија се током целе године. Ово је шест основних ствари које свако треба да зна о Давосу.

Непрофитна организација

Светски економски форум је непрофитна организација основана 1971. са седиштем у Женеви, док је Давос место у ком се традиционално одржава годишњи састанак ове организације. Оснивач Форума је Клаус Шваб.

Учесници Форума

Форум привуче у просеку око 3.000 људи, а трећина њих је из света бизниса („Кока-кола“, „Голдман сакс“, „Ај-Би-Ем“).

Поред бизнисмена, у Давосу се могу видети и шефови држава, међу којима је ове године и Александар Вучић, као и званичници Уједињених нација и Европске уније.

Међу редовним гостима су милијардери Џорџ Сорос, Мак Цукерберг, Тони Блер.

Свет мушкараца

Иако број жена учесника расте (ове године ће их бити 24 одсто), велика већина су и даље мушкарци. Такође, критичари указују и на старост учесника, при чему мушкарци у просеку имају 54, а жене 49 година.

Позивница

За одлазак у Давос потребна је позивница. Ипак, ако сте члан Светског економског форума не морате да је имате али онда морате да платите – и то најмање 23.800 евра.

Безбедност

С обзиром на списак учесника, сваке године ангажују се велике снаге безбедности. На бројним фотографијама виде се снајперисти који у белом, како би се стопили са снегом, пазе на учеснике са кровова.

Безбедност кошта – и то девет милиона швајцарских франака (око осам милиона и 300.000 евра).

Манифест

У сусрет јубилеју објављен је Манифест Давоса – сет етичких принципа којима би компаније требало да се воде у времену Четврте индустријске револуције.

ИзворРТС
Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.