Фото: Pixabay

Уколико не желите да вам емотивна веза пропадне морате да обратите пажњу на узроке проблема који се најчешће предвиде. Ако сте помислили да је реч о лошој комуникацији између парова – није.

Као најчешћи кривац зашто пропадају везе или бракови наводи се лоша комуникација између емотивних партнера. Генерацијама, из истраживања у истраживање, парови наводе да је лоша комуникација између њих главни проблем и кривац што им веза или брак није успео. Међутим, то није тачно.

Комуникација између парова је стекла лошу репутацију јер се тумачи на погрешан начин. То је као када видите дечака који се потукао на игралишту. Наставници ће чути комешање и сви окренути главе управо у тренутку да виде одмазду. Међутим, тај дечак није сворио проблем, већ је реаговао на њега. Али, он је тај који је ухваћен да прави неред, па је и послат код директора.

Ако бисмо то превели на брачно „игралиште“ често се заправо дешава иста ствар. Један партнер реагује на понашање или поступке другог партнера који је изазвао проблем и који је започео свађу.

Неку особу заволимо управо зато што је таква каква јесте али, никада не треба да заборавимо да се људи мењају. Дакле, прва грешка се прави на самом почетку везе.

Немојте да се венчате са неким само зато што вам се свиђа какав је тренутно или са особом за коју желите да он или она буду. Венчајте се за оно што он или она желе да постану, јер ћете са својим партнером провести много година и заједно ћете стремити ка тим циљевима, наводи Тхе Миндс Јоурнал.

Многи људи мисле да ће брак да им умањи осећај усамљености. Неће. Усамљеност је људско стање и брак то не може да обрише. А, када се деси да се у браку осећамо усамљено, онда кривимо партнера да нешто није у реду или тражимо решење на другом месту.

Брак је замишљен као место на коме двоје људи дели искуство усамљености и дељењем ствара тренутке у којима ће се та усамљеност смањити бар мало.

Терети из прошлости

Следећи проблем који може да уздрма везу је осећај срамоте. Сви имамо неки терет који „вучемо“ из прошлости и због кога нас је срамота. Међутим, већи део адолесценције и периода ране зрелости проводимо претварајући се да срамота не постоји. Када особа коју волимо покрене у нама тај осећај – кривимо је и тражимо од ње да исправи то што је учинила. Али, истина је да наш партнер није креирао тај осећај и да не може то да поправи. Понекад је најбоље решење отићи индивидуално код брачно саветника који ће помоћи да се решите тог свог осећаја, како бисте престали да га уносите у везу и преносите проблем на особу коју волите.

Его може потпуно да уништи везу или брак. Он је био добар док смо били дете и док смо морали да се бранимо од злобе друге деце, а его нас је чувао од емоционалних праћки и стрела. Али, сада када сте одрасли и у браку, его је зид који раздваја. Вежбајте отвореност уместо одбране, опраштање уместо освете, извињење уместо осећаја кривице, рањивост уместо снаге и милост уместо моћи.

Живот је хаотичан, а брак је живот, што значи да је и брак хаотичан. Када ствари у вези престану савршено да функционишу, почињемо за то да кривимо партнера. Тиме додајемо непотребан хаос већ постојећем уздрманом стању живота и љубави у двоје. Зато је важно да престанемо да показујемо прстом на другога као кривца, већ да заједно уђемо и прођемо кроз тај период живота, без сваљивања кривице и без стида.

Некада се дешава да бринете више о деци него о свом партнеру. Ваша деца никада не би требала да вам буду важнија од вашег брака, нити брак треба да буде важнији од њих. Ако су важнија од брака, деца ће то осетити и искористити у своју корист. Ако су мање важни, са правом ће тражити оно што сматрају да им припада све док не добију приоритет. Породица је заправо стално проналажење равнотеже и рад на њој.

Борба за власт

Да ли вам се некада десило да се потајно борите са партнером за власт? Већина сукоба у браку су преговори око нивоа међусобне повезаности љубавника. Мушкарци обично желе мање, а жене више. Понекад су, наравно, те улоге обрнуте. Међутим, када читате „између редова“ тих борби, доћи ћете до питања: Ко ће да одлучи колика удаљеност треба да се држи између вас двоје? Ако питање не поставите експлицитно, борићете се око тога константно. Заувек.

Један од главних проблема у браковима и везама је пажња. Морамо да научимо да задржимо пажњу на једној ствари или особи јер живимо у свети који привлачи нашу пажњу и расипа је у милион праваца. Пракса медитације – да будете присутни само за једну ствар и да можете да се вратите на њу када је то потребно, изнова и изнова – основна је вештина која би требала да се научи.

Како нас стално подстичу да обраћамо пажњу на разне ствари и да идемо даље чим нам оне досаде, ако успемо да свој живот усмеримо, то је заправо револуционарни чин, а асполутно је неопходан како би брак могао да опстане и да напредује.

ИзворТелеграф
Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.