Фото: Pixabay

Сваки појединац током свог живота жели да постигне успех и остави траг иза себе. Они који не пролазе најсрећније на овом свету, често се питају да ли се то дешава због судбине, недостатка среће или због неспособности да се постигне нешто запажено на животном плану.

Зато што прича о успеху изазива расправе и супротстављене ставове, психолози се врло често баве овом темом, тражећи шта је то заједничко што одликује људе који су успели у животу.

Бројна истраживања довела су до резултата који су издвојили неколико карактеристика које одликују успешне људе. Истовремено, кроз истраживачке налазе откривени су и чиниоци који коче појединце да се домогну успеха. Због тога, стручњаци нуде неколико савета како да се ослободите стега и почнете да живите живот пуним плућима.

1. Уживајте у процесу стварања успеха

Уколико имате циљ да направите значајан помак на плану финансија, љубави или каријере, никада немојте да мислите о крајњем резултату. То ће вас само спутавати и стављати вам до знања колико је још пуно тога потребно да урадите и колико вам је времена још треба да би сте дошли до циља.

Психолози зато препоручују да главни циљ поделите на мање, који су реалног домета, и да полако достижете један по један. Ово је значајно јер ће сваки мали успех допринети расту самопоуздања и вере да сте способни да учините много тога. Такође, остваривање малих циљева даће вам неопходну мотивацију за остваривање будућих резултата.

2. Разликујте самопоуздање од ега

Многи наводе како је за успех потребно само да верујете у себе и онда ћете бити незаустављиви. Међутим, најновија истраживања показују да то није баш тако. Уколико убедите себе да сте способони да можете да направите успех, наступате са позиције ега, што ће вас у неком моменту коштати каријере или новца, или односа са драгим особама. Људи који имају снажан его не баве се својим манама и мисле да су потпуно савршени у свему што раде.

Са друге стране, самопоуздање долази из подробне анализе, реалног сагледавања ствари који укључује предности и недостатке ваше личности. Керол Двек, професор на универзитету Станфорд, у својој студији „Нова психологија успеха“, предлаже разликовање „фиксираног“ и „прогресивног“ ума. Фиксирани ум не види своје мане, као ни предности нити могућност за развој и напредак. Прогресивни, пак, стално гледа напред и труди се да усаврши вештине и напредује у сваком аспекту живота.

Професор Двек саветује да за успех треба имати карактеристике оба ума. Оног момента када усавршите неку вештину и остварите напредак, треба то да „фиксирате“ у својој глави као нешто што поседујете и припада вана. Након тога окрените се прогресивној страни и сагледајте шта још можете да урадите како би сте били бољи.

3. У сваком тренутку будите захвални и оптимистични

Пред оних лепих, живот носи много изазова и лоших тренутака, али без обзира на све, увек морате бити захвални на ономе што добијете. Како би рекао чувени Стив Џобс: „Ако вам живот да лимун, направите лимунаду“.

Психолози се данас углавном слажу да оптимистичан поглед није ствар карактера, већ да се он може стећи. Стога, све изазове који вам долазе кроз живот, покушајте да сагледате као прилику да се изборите са недаћама и ојачате.

4. Руководите се својом интуицијом

Ако вам интуиција нешто говори, онда сте вероватно у праву, без обзира шта други мислили о томе. Радите оно што вам прија и што волите, и никада немојте да обраћате пажњу на оне који вас коче у вашој намери.

5. Увек објективно сагледајте ситуацију

Уравниловка и избегавање одговорности вас никуда неће одвести. Свака грешка или неуспех је прилика да се научи нешто ново. Када је чувеном истраживачу Томасу Едисону изгорела читава лабораторија, он је на то само кратко рекао: „Сада људи неће моћи да виде у чему смо грешили“ и наставио даље са новим искуством.

Упамтите, неуспех је одлична прилика да сагледате шта није штимало и никада немојте да избегавате суочавање са својим слабостима. Најтежи задатак је признати да сте погрешили и нешто урадили лоше, али успешни људи се одликују тиме да не беже од тешких изазова.

Након бројиних истраживања, експеримената и академских расправа, психолози се углавном слажу у томе да је оптимизам, објективност и константан рад на себи једини рецепт за успех. А онај ко ради, њега углавном и срећа запрати, што је одличан савезник у тежњи да се живи срећан и испуњен живот.