Против Маринка Гавриловића из Новог Града Окружно јавно тужилаштво у Приједору подигло је оптужницу због сумње да је, шаљући пријетеће поруке, покушао изнудити новац од бившег послодавца.

Гавриловић је кривична дјела починио у септембру 2016, покушавајући изнудити 130 марака од директора фирме “Фабрике пелета” из Новог Града.

Према оптужници, Гавриловић је 10. септембра 2016. у 20.25 у Новом Граду, у намјери да себи прибави имовинску корист, са свог мобилног телефона послао пријетећу поруку директору поменуте фабрике. Он је у тој фабрици радио на дневницу.

„Чудан си човјечуљак! Сад ти пишем више НЕ! Да си ми вечерас донио 130 КМ, или ћу те сутра ујутру доље пред фирмом разбити”, навео је, између осталог, Гавриловић у смс поруци коју је послао директору.

Даље пише да је дужан по 20 марака двојици мушкараца и да очекују да му то вече донесе 90 марака.

– К… ме боли да си Додиков син, не играј се са мном или ујутру има све да пуца. Ако хоћеш, однеси смс полицији! Не мијења ствар! Зарадио сам то, исплати, немој ме тјерати да те давим за то – пише у наставку поруке.

Очигледно да му директор није донио тражене паре, па је он нову пријетећу поруку послао 4 дана касније.

Поруку је послао 13. септембра у 17.48, са свог телефона на директоров број.

„Немам ја времена! А ти се не ометаш! Нећу ти рећи ништа само није у реду, чији си играч не знаима ме, ал’ са мном нећеш проћи добро“, написао је у овој поруци.

Даље наводи како је једног мушкрца ишамарао, а да ће директора “Фабрике пелета” ударати шакама.

„Питај Боскета и Синдрака како сам их лупао обојицу! Ти ниси свјестан ко сам ја! Кад ми наиђе вријеме, па будало растрагаћу те, то нека ти је јасно“, пише у наставку поруке.

Међутим, у приједорском тужилаштву тврде да је Гавриловић знао да наведено предузеће и њихов директор немају дуговања према њему.

– Ове пријетеће поруке изазвале су страх за властити живот код директора поменуте фабрике – појаснили су у Тужилаштву.

До 5 година затвора

Према Кривичном законику Републике Српске, за кривично дјело изнуде прописана је затворска казна.

– Ко у намјери да себи или другом прибави противправну имовинску корист, силом или пријетњом принуди другог да нешто учинили или не учини на штету своје или туђе имовине, казниће се казном затвора од једне до пет година – пише у закону.