Директор Граничне службе БиХ Зоран Галић упозорио је да би се БиХ на прољеће поново могла суочити са мигрантским таласом. Напоменуо је да овој полицијској агенцији недостају материјално-техничка средства да би се ефикасно покриле све локације на којима су могући илегални преласци границе.

Галић је истакао да подаци Агенције за заштиту границе ЕУ /Фронтекс/, Међународне организације за миграције /ИОМ/, те извјештај Еуропола указују на то да ће након зимског периода поново доћи до интензивирања илегалних миграција на западнобалканској рути, чиме би се и БиХ поново суочила са појачаним миграцијским притиском.

Он је навео да је од септембра прошле године примјетан тренд смањења броја илегалних прелазака границе у односу на претходни период, али да је ријеч о сезонском тренду.

У Граничној полицији, додао је он, тренутно је запослено 2.228 службеника, од којих је 2.028 полицијских службеника.

– На пословима граничне контроле распоређено је 1.677 полицијских службеника, од којих у чину полицајца 1.300, старијег полицајца 188, наредника 108 и старијег наредника 81. У односу на важећу систематизацију радних мјеста ових чинова, непопуњено је 281 – рекао је Галић.

Према процјени ове полицијске агенције, да би се покриле све локације на којима су могући илегални преласци границе у зони одговорности јединица Граничне полиције Бијељина, Зворник, Вишеград, Хум-Фоча и Требиње недостаје 100 службених возила, 132 двогледа, 66 ИЦ уређаја, 66 термовизијских уређаја, 86 скаутгард камера, те 1.250 ЛЕД лампи.

– Неопходна је набавка нове специјалистичке опреме којом би могли одговорити на савремене изазове илегалних миграција и обезбиједити заштиту границе – истакао је он.

Галић је навео да је прошле године 13.251 лица одвраћено од покушаја илегалног преласка у БиХ из сусједних земаља.