Фото: Дубравка Чоловић / РАС Србија

На тридесетак километара од Требиња, усред Поповог поља сместило се село Мркоњићи, родно место Светог Василија Острошког. На том месту ниче духовни центар, где уз родну кућу Василија Острошког граде конак и видиковац.

Последњих деценија Мркоњићи су постали место које не заобилазе верници и туристи, а мештани очекују да ће од наредне године, када се заврши изградња Православног духовног центра уз цркву Светог Василија, у ово скоро напуштено село, долазити људи свих вероисповести да се поклоне најпоштованијем светитељу у Херцеговини, али и у српском народу.

Пре двадестак година освештана је црква Светог Василија, изграђена на темељима куће у којој се 1610. године родио светитељ. Верници не заобилазе ни гроб његове мајке Ане, само неколико стотина метара ниже поред цркве Светог Николе, а мештани тврде да на њега сваке године пада један чудесно топао зрак.

Уз цркву Светог Василија је и кошћела, дрво са слатким, ситним црним плодовима, који расте само на југу. Стара је више од четири века, а испод њењих крошњи види се цело Попово поље и манастир Завала где је Стојан Јовановић, Свети Василије, као дечак постао манастирски ђак.

Посебно свечано у Мркоњићима је 12. маја, на дан Светог Василија, када се бројни верници из земље, али и иностранства окупе у хладовини старе кошћеле испред цркве која носи светитељево име.

На последњем окупљању, прошлог маја, умировљени владика Атанасије је рекао верницима да се Свети Василије својим ликом недавно јавио управо у кошћели и потврдио своје присуство.

Мркоњићи су ретко место где су у размаку од неколико стотина метара две цркве. У овом селу живи свега девет становника, који се надају да ће изградњом Православног духовног центра њихови рођаци и комшије се враћати на родну груду и обнављати старину.

Градња Православног духовног центра почела је летос, а већ се види како ће изгледати објекти око цркве Светог Василија.

За овај пројекат, вредан око 2,5 милиона КМ, Влада Србије је уплатила 400 хиљада евра, 900 хиљада је планирано у овогодишњем буџету Требиња из кредитних средстава, а Влада Српске ће у овој години издвојити 800 хиљада КМ.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић каже да финансије нису проблем, а да радови на овом захтевном пројекту теку планираном динамиком и да се раде две фазе. Завршетак градње очекује почетком 2021. године. Он је додао да градска управа разговара са власницима земљишта око духовног центра како би се простор и даље ширио и могао да прими велики број верника.

– Пројекат ће се наставити и након завршетка прве две фазе, а уколико буде потребно градиће се и додатни објекти, уз сагласност и на предлоге мештана, који од првог дана имају разумевања за овај велики пројекат – навео је Ћурић, пише Српскаинфо.

Требињске фирме, извођачи радова, такође, наводе, да радови, због повољних временских услова теку и брже него што је планирано.

– Приводе се крају главни зидарски радови, припрема се покривање објеката, а истовремено се раде и занатски радови са каменом облогом – каже Дијана Башић, координатор пројекта изградње духовног центра у Мркоњићима.

Председник црквеног одбора Мркоњића Раде Бошковић захвалан је свима који су помагали и помажу да родно место Светог Василија се обнавља, а посебно Влади Србије, која је издвојила новац за овај подухват.

– Надам се да ће овде долазити верници свих вероисповести да се помоле Светом Василију, а Мркоњићани враћати на своја огњишта – наводи он.

Мештани кажу да након почетка радова на Православном духовном центру је почело и интересовање за старину породица које су се давно раселиле из овог кршевитог херцеговачког села.

Фото: Дубравка Чоловић / РАС Србија

Међу њима су и српски кошаркаши, браћа Урош и Владимир Лучић, чија је дедовина неколико стотина метара испод родне куће Светог Василија.

Све од камена и дрвета

Према пројекту у новоизграђеним објектима око цркве Светог Василија у Мркоњићима биће келије, трпезарија са кухињом, простор за манастирстко особље, собе за госте, а биће изграђен и видиковац са кога се види цело Попово поље. Све се ради од камена и дрвета.

ИзворБлиц
Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.