Ако имате проблем како да заспите, испробајте технику америчких војника уз коју ћете заспати за само двије минуте.

Тајна метода америчких војника први пут је описана 1981. године у књизи “Опусти се и побиједи: Побједнички наступ” (“Relax and Win: Championship Performance”).

Ова метода укључује свјесно опуштање мишића и употребу технике дисања. Прије свега потребно је да опустите мишиће лица, укључујући језик, чељуст и мишиће око очију. Након тога спустите рамена што је ниже могуће и опустите обе руке. Затим удахните, опустите прса и на крају опустите ноге (почните од бедара и опуштајте мишић по мишић низ ногу).

Када опустите тијело почните радите на уму и очистите га од размишљања тако што ћете замислити да лежите у кануу у мирном језеру или да сте ушушкани у баршунастој висећој мрежи у потпуно затамњеној соби. Уколико то не успије покушајте себи говорити “Не мисли, не мисли, не мисли”.

Портали намијењени здрављу пишу да ова метода за спавање може помоћи свакоме да, након шест седмица, вјежбања заспи за мање од двије минуте. Стручњак за спавање и доктор Неил Станлеy рекао је да је смиривање ума најважнији фактор.

– Не можете отићи на спавање док се не опустите и не успорите своје мисли. Не постоји чаробан начин за то, а чињеница је да то може бити било шта што вам одговара (топла купка, чај од камилице, ароматерапија или добра музика). Једино је битно да то умањује ваше бриге након напорног дана – рекао је Станлеy.

Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.