Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је да само они који немају савјести и свијести могу градити будућност Црне Горе на богоубилачкој и братоубилачкој идеји.

Митрополит Амфилохије рекао је да је рушење Његошеве цркве на Ловћену било рушење Црне Горе и нагласио да је плод тог насиља и тираније такозвани Закон о слободи вјероисповијести.

– То је закон о ропству овог народа, отимању његових светиња, гажењу свега што је најсветије и најчеститије изњедрено на овим простора и свега онога што је израсло у току ових осам стотина година, од 1220. године, када је Свети Сава на Михољској Превлаци обновио ту светињу и када је поставио првог епископа зетског“, рекао је владика Амфилохије касно синоћ, након литије у Котору која је одржана као вид отпора безакоњу према Српској православној цркви у Црној Гори.

Он је подсјетио да је сједиште некадашње Бококоторске епархије, које се налази преко пута Цркве Светог Николе у Котору, национализовано након Другог свјетског рата.

– Како је могуће да је то државно било, како данас тврде ови наши државници, ако се одузима од Цркве, национализује? – упитао је владика Амфилохије.

Он је навео да је СПЦ тражила да јој се то врати и да је чак власт, истог данашњега предсједника почетком двијехиљадитих година била донијела одлуку да се врати национализована имовина, не само приватницима и задужбинама, него и црквама и вјерским заједницама.

– Исти тај је послије поништио ту одлуку и данас плод из тога поништења није само што није враћено отето, него се сад иде на то да се одузму и сами храмови, што нико никада није урадио у хиљадугодишњој историји ових простора – рекао је митрополит црногорско-приморски.

Он је истакао да су обновљени стари и саграђени нови храмови у посљедњих тридесетак година, захваљујући томе што се разбуктао огањ вјере сачуван у души народа.

– Десетине хиљада се данас окупљају широм Црне Горе. То је народ Божји, огањ вјере у живога Бога. Он се распламсао у души овога народа, нарочито у душама дјеце – рекао је митрополит Амфилохије.

Он је изразио на ду да ће садашњи властодршци схватити да нису на власти да би се борили против народа и да отимају народне светиње, те да ће овај црквено-народни бунт помоћи тим људима и онима који гласају за њих да се врате памети и разуму.