Како би се разговарало о унапређењу пољопривредне производње на подручју општине Соколац, у кабинету начелника општине Соколац Милована Бјелице, данас је одржан састанак на коме су присуствовали Јелена Мићић, руководилац ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, менаџер пољопривредног кластера за подручје Сарајева, Романије и Подриња Жељка Пејовић и дирекотор Аграрног фонда Града Источно Сарајево Ивана Новаковић. Данашњем сасатанку присуствовали су и сарадници начелника општине Соколац.

Према ријечима начелника општине Соколац, Милована Бјелице тема данашњег разговора била је унапређење пољопривредне производње и пресјек досадашњих активности које су реализоване у протеклом периоду. Размотрени су и планови набавке стеоних јуница и пластеника за пољопривредна домаћинства на подручју општине Соколац.

– Наша општина је заузела примат на подручју ове регије када је пољопривредна производња упитању. На подручју Сарајевско – романијске регије прикупљено је и испоручено шест милона литара млијека у протеклој години, а од тога је Соколац испоручио три милиона. На данашњем састанку смо разговарали о изналажењу рјешења за повећање производње. У пројекту набавке стеоних јуница, који смо релизовали у протеклом периоду обухваћена су домаћинства која имају до седам музних грла, а у наредном периоду ће се пројекат ширити за већа пољопривредна газдинства. Када је ријеч о пројекту набавке пластеника за пољопривредне произвођаче у овој години ће бити подјељено још педесет пластеника, истакао је начелник Милован Бјелица.

Директор Аграрног фонда Града Источно Сарајево Ивана Новаковић, истакла је након данашњег састанка да је импресионирана озбиљношћу бављења пољопривредом производњом на подручју општине Соколац, те да се нада да ће у наредном периоду фонд који је основан прошле године уз сарадњу са начелником Сокоца, општинским одјељењем за привреду, Министарства и кластера остварити унапређење пољопривреде и још боље резултате.

– У буџету Града Источно Сарајево за Аграрни фонд у овој години је планирано 200.000 конвертибилних марака, а око 100.000 КМ биће пласирано кроз постицаје у пољопривреди, додала је Новаковић.

Менаџер кластера за Сарајево, Романију и горње Подриње Жељка Пејовић на данашњем сатанку рекла је да је основна мисија кластера да све мање и веће пољопривредне произвођаче стави под један кров, како би унаприједили пољопривредну производњу на регији.

Основни циљ је унапређење пољопривредног производа са ове регије да буде што конкурентнији на тржишту. На данашњем сатсанку представљен је наш рад начелнику општине, јер је јако битна сарадња са локалним заједницама. Кластеризацију, уствари, имплементира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и у наредном правилнику одобрена су средства за кластере за унапређење пољопривредне производње, а ми ћемо се трудити да што боље уложимо та средства која нам буду на располагању. Кроз акциони план постоје средства која Међународни фонд ИФАД одобрава за наредне три године за промоцију, студијска путовања, организацију и посјету сајмова, а на тај начин ће се радити промоција пољопривредних произвођача са регије, истакла је Пејовић.

Начелник Бјелица након данашњег састанка рекао је да општина Соколац има добре услове за још веће унапријеђење пољопривредне производње, те да се данас разговарало и о унапређењу пчеларске производње, могућности брендирања меда и набавке постројења за пчеларство. Додао је да ће у наредном мјесецу са Министром пољопривреде, шумарства и водопривреде, Борисом Пашалићем, разговарати о активирању Центра за унапређење пољопривредне производње безвирусног сјемена кромпира.

Avatar
Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.