У Полицијској управи Источно Сарајево јуче је одржана редовна конференција за новинаре, на којој су од стране руковдства Управе презентовани резултати рада за протеклу 2019. годину.

Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац оцијенио је стање безбједности на подручју Управе као стабилно и задовољавајуће, како у области криминалитета, јавног реда и мира, тако и у области саобраћаја. У протеклој години регистровали смо три кривична дјела са већим степеном друштвене опасности, и то два кривична дјела Убиство у покушају и једно кривично дјело Убиство и самоубиство, као једно кривично дјело Тешко убиство на чијем расвјетљавању се ради заједно са Управом за организовани и тешки криминалутет МУП-а РС.

Расвијетљено је девет кривичних дјела разбојништва, пет из извјештане године и четири из 2018. године. Затим од 19 кривичниох дјела Изазивање опште опасности расвијетљено је 10, док је пронађено и одузето око 45 килограма марихуане, 7 килограма спида, око 7900 таблета екстазија, око 1,4 килограма опојне дроге МДМА, као и мања количина кокаина, хероина и хашиша.

Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму које би изазвало осјећај узнемирености грађана није било,тако да је стање и из ове области задовољавајуће, додаје начелник Управе.

Начелник Шеховац истиче добру сардња са Пореском управом, као и са републичким и општинским инспекцијским органима, Комуналном полицијом које су учествовале у акцијама унапређења јавног реда и мира на подручју ПУ Источно Сарајево.

Број саобраћајних незгода је смањен, а мјере и активности на побољшању стања безбједости саобраћаја су предузете и сви елаборати и планови достављени предузећима за одржавање јавних путева.

Пројекат видео надзора под називом „Безбједан град“ је реализован, постављене су камера у свим општинама на подручју Града као у општинама Рогатица и Хан Пијесак и систем је већ дао изузетно добре резултате, навео је начелник Шеховац.

На подручју које оперативно покрива ПУ Источно Сарајево, у протеклој години регистровано је 585 кривичних дјела, поднесена 434 извјештаја о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву, против 459 лица од којих је 127 повратника и четири малољетна лица у извршењу, навео је начелник Сектора криминалистичке полиције Небојша Поповић.

Коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела износи 89,9%, док је коефицијент расвијетљености по непознатом починиоцу 66,5%.

Поповић истиче да је од укупног броја кривичних дјела, 435 дјела из области општег криминалитета или 74,3% и да је највећи број тих дјела из области имовинских деликата.

Евидентирана су 84 кривична дјела из области привредног криминалитета, поднесено 33 извјештаја тужилаштву, против 51 лица. Укупна материјална штета причињена наведеним дјелима износи 433.000,00 КМ, док је противправна имовнска корист 163.000,00 КМ.

Из области неовлашћене производње и промета опојне дроге регистровано је 21 кривично дјело, доставаљено 17 извјештаја тужилаштву, против 28 лица. Поднесена су 34 захтјева за покретање прекршајног поступка из ове области и издато 39 прекршајних налога.

У протеклој године на подручју ПУ Источно Сарајево евидентирано је 348 нарушавања јавног реда и мира и 465 прекршаја из ове области, против 423 лица, за која је поднесено 65 захтјева за покретање прекршајног поступка и уручено 337 прекршајних налога, наводи начелник Сектора полиције Милан Чворо.

Догодило се 819 саобраћајних незгода, или за 13,6,% мање у односу на упоредни период, када су забиљежене 948 незгоде. Евидентиране су четири саобраћајне незгоде са погинулим лицима (осам лица), 54 незгоде са теже повријеђеним лицима (69 лица), 98 са лакшим повредама лица (174 лица) и 663 незгоде са материјалном штетом.

Регистровано 30.577 прекршаја из области саобраћаја, док је из саобраћаја искључено 1.562 возача и 615 возила. Возачи су искључивани најчешће због вожње под утицајем алкохола у 1.047 случаја, затим због вожње прије стицања законског права на управљање возилом у 312 случајева, као и због управљања возилом под дејством опијата у 114 случајева.

Надлежном тужилаштво достављено је 38 извјештаја о почињеном кривичном дјелу „Угрожавање јавног саобраћаја, против 37 лица, додао је начелник Чворо.