Усне јесу симбол лепоте, али су истовремено и огледало здравља, истичу стручњаци.

* Отечене усне често не побуђују неку посебну пажњу, а овакав њихов изглед може да буде последица преосетљивости на одређену храну или постојања Кронове болести.

* Испуцале усне не настају само због хладног времена, како се обично мисли. Могу да „пуцају“ и због малокрвности изазване мањком гвожђа у организму, али и због дијабетеса, јер повишен ниво шећера (глукозе) подстиче развој гљивице кандиде, која често напада углове усана.

* Осећај пецкања у уснама може бити знак депресије. У мозгу постоји много сензора који постају осетљиви у случају психолошке неравнотеже, а таква порука стиже у усне у виду пецкања.

* Кожа на уснама се љушти због алергија, поготово ако је сува и осетљива. Узрок оваквог стања некада може бити и најобичнији кармин, кикирики или нека друга намирница на коју смо алергични. У сваком случају, уколико се ситуација не поправи за дан-два, треба се консултовати с лекаром.

* Бледе усне указују на анемију, али и болести срца и плућа. Њихово бледило настаје због лошег протока крви и недостатка кисеоника у крвотоку.