Фото: Shutterstock

Нафтни деривати у БиХ могли би појефтинити од пет до десет фенинга, након што су цијене нафте на свјетском тржишту забиљежиле пад од чак 15 одсто.

Да би гориво заиста могло појефтинити и код нас, свједочи чињеница да је снижења већ било и на пумпама у сусједству.

И из Министарства трговине Федерације БиХ стижу охрабрујуће вијести.

– У протекла два дана добили смо око 50 образаца гдје су цијене БМБ 95 и дизела 10ппм снижене за пет фенинга. Будући да је цијена нафте протеклих седмица пала на свјетском тржишту, очекује се наставак снижења цијена у БиХ – каже Лела Глибо, шеф Одсјека за цијене, анализу и развој тржишта у овом министарству.

Ипак, дистрибутерима у БиХ се не жури и правдају се како у залихама имају горива плаћеног по ранијим, скупљим цијенама.

Према ријечима Миленка Бошковића из Удружења превозника нафтних деривата, чињеница је да је дошло до пада цијена нафте на свјетском тржишту, а неке фирме у БиХ су, такође, већ пријавиле ниже цијене.

Има простора

– Али, на цијену утиче много фактора. Такође, структура цијена је таква да се половина од цијене, односно више од пола даје на порез. У посљедњих неколико седмица било је знаковитих падова цијена прерађене нафте. Реално је да има простора за снижење, али не превише. Очекивати је нешто више, али не драстично – каже Бошковић.

Бошковић истиче да има информације да су неке фирме већ пријавиле ниже цијене.

– Знам да су ишли одређени захтјеви, али Удружење нема ингеренције у формирању цијена. Тако да је још рано говорити о конкретном броју фирми – појашњава он.