Северна Македонија је једна од ретких земаља у Европи где су се све политичке партије у парламенту увек слагале око једне ствари – уласка у НАТО. До приступања Северне Македоније, као 30. чланице, остале су формалности, које ће према свим прогнозама трајати до марта. У Скопљу кажу да интеграција неће утицати на односе са званичним Београдом и да они поштују војну неутралност Србије.

Саговорници РТС у Скопљу, и званично и незванично, сматрају да ће Северна Македонија решити све безбедносне проблеме интеграцијом у НАТО и међунационалне сукобе и нестабилност оставити иза себе.

„За нас то значи јачање националне безбедности, јачање безбедности региона и значи место поред највећих светских сила и укључивање у доношење важних одлука у НАТО-у. Одлуке се доносе консензусом, без обзира на величину земље, то нама много значи“, истиче Зоран Попов, државни секретар Министарства спољних послова Северне Македоније.

Анализе које су радили стручњаци у Скопљу говоре да се очекује повећање страних инвестиција и већи број страних туриста, и указују на пример Црне Горе која је 2019. године забележила повећање број туриста из земаља чланица НАТО-a, као и веће стране инвестиције.

Иако нисмо добили званичног саговорника из Министарства одбране, доступне информације говоре да ће Северна Македонија морати да уложи много новца у модернизацију војске, док је организација оружаних снага у већој мери прилагођена стандардима НАТО-а.

Новинар дневног лист Нова Македонија Александар Србиновски каже да после промене имена, споразума са Грчком, као и споразума са Бугарском, улазак у НАТО сигурно доноси мир и стабилност и од неког ко је стварао безбедносне проблеме, Северну Македонију претвара у извозника мира.

„Са уласком у НАТО затвара се могућност да овде буде неких безбедносних превирања. То нама гарантује државни мир, и гарантује мир грађанима и нашој земљи. Такође, доприноси да се наша војска модернизује“, објашњава Србиновски.

Цена модернизација је 700 милиона евра до краја 2028. године и односиће се на модернизацију пешадијског наоружања, хеликоптера, а највише новца отићи ће на оклопна возила која су потребна за учешће у војним операцијама НАТО-а.

„Модернизација армије може бити компликована са друге стране, јер Северна Македонија има релативно слабу економију“, истиче наш саговорник.

Треба подсетити и да су специјалне јединице Северне Македоније од 2003. биле у Ираку, и оне су, посебно код Американаца сматране за малог али веома поузданог партнера.

Већ годинама су македонски војници задужени за обезбеђење војне базе НАТО-а у Кабулу и за ту дужност имају само речи хвале.

Репортер РТС-а посетио је Скопље у оквиру студијске посете Београдског центра за безбедносну политику, за новинаре и истраживаче из Србије, са циљем да се чињенично извештава о одбрамбеним и безбедносним темама у региону.