1540 – У Рудај Филдсу код Честера у Енглеској одржана је прва трка коња.

1788 – Аустријски цар Јосиф II објавио је рат Турској. У рату, који је завршен 1791. по Аустрију неповољним Свиштовским миром, на аустријској страни учествовали су и српски добровољци под вођством Коче Анђелковића.

1801 – Мировним уговором између Аустрије и Наполеонове Француске у Линевилу на североистоку Француске престало је да постоји Свето римско царство, иако се цар Франц ИИ Хабсбург одрекао титуле римског цара немачког народа пет година касније.

1849 – Италијански револуционар Ђузепе Мацини прогласио је Рим републиком.

1881 – Умро је Фјодор Михајлович Достојевски, један од највећих руских и светских књижевника, чије је дело у 20. веку постало неисцрпан извор за најразноврсније књижевно-теоријске, естетичке, психолошке и филозофске студије и тумачења. Утицао је на укупну европску и америчку књижевност, а посебно су се на њега позивали експресионисти у књижевности и егзистенцијалисти у филозофији („Злочин и казна“, „Браћа Карамазови“, „Бедни људи“, „Понижени и увређени“, „Записи из мртвог дома“, „Идиот“).

1909 – Француска и Немачка су постигле споразум о Мароку, којим је Берлин признао посебне интересе Париза у тој земљи, у замену за економске концесије.

1917 – Због покушаја бугарске војске да мобилише српске регруте у окупираним областима у јужној Србији у Првом светском рату, избио је Топлички устанак. Поред почетних успеха и стварања слободне територије са седиштем у Топлици, устанак је крајем марта угушен. Бугари су за одмазду побили око 20.000 људи, укључујући жене и децу и уништили неколико десетина села између Прокупља и Лесковца.

1934 – Југославија, Грчка, Турска и Румунија потписале су у Атини Балкански пакт (Балканска антанта), одбрамбени савез од бугарских и италијанских аспирација. Избијањем Другог светског рата савез је ослабио због различитих ставова земаља чланица према Немачкој и Италији, а приступањем Румуније и Југославије Тројном пакту сасвим се распао.

1942 – У њујоршкој луци избио је пожар на француском путничком броду „Нормандија“, тада највећем и најелегантнијем у свету, после чега је брод потонуо.

1943 – Тешке борбе за пацифичко острво Гвадалканал окончане су у Другом светском рату победом америчких снага над јапанском армијом.

1943 – Почео је противнапад партизана у Другом светском рату против здружених немачких, италијанских и хрватских снага на Неретви, познат као „Битка за рањенике“. Почетком марта осам партизанских бригада одбацило је главнину немачких трупа и свих 3.500 рањеника је пребачено на леву обалу Неретве.

1957 – У Португалији је умро Миклош Хорти (Миклос Хортхy, мађарски диктатор (1920-44). Као заповедник крстарице „Навара“ учествовао је у гушењу побуне морнара у Боки Которској 1918, увео је Мађарску у рат на страни Хитлера и учествовао у агресији на Југославију. Одговоран за истребљење Јевреја и злочине над цивилима, након збацивања с власти побегао је у Португалију. У Југославији је био проглашен за ратног злочинца због масовних ликвидација цивила у Војводини.

1962 – Јамајка је постала независна држава у оквиру британског Комонвелта.

1969 – Боинг 747 џамбо џет извршио је први пробни лет.

1977 – Умро је руски конструктор авиона Сергеј Владимирович Иљушин који је током три деценије конструисао више од 50 типова авиона. Посебно је познат по оклопном јуришном авиону „Ил-2“ за потребе совјетског ратног ваздухопловства у Другом светском рату.

1981 – Генерал Војћех Јарузелски постао је председник пољске владе.

1984 – Умро је шеф совјетске државе и владајуће Комунистичке партије Јуриј Владимирович Андропов. Бивши шеф Комитета државне безбедности (КГБ), који је наследио Леонида Брежњева крајем 1982, био је на власти мање од 16 месеци.

1991 – На референдуму у Литванији, из којег су били искључени грађани руске националности, више од 90 одсто бирача гласало је за отцепљење од СССР.

1996 – У снажној експлозији у Лондону, коју су подметнули припадници Ирске републиканске армије, погинуле су две особе, а око сто је рањено. Тим нападом прекинуто је 17-месечно примирје.

1999 – Кина је прекинула дипломатске односе с Македонијом због одлуке владе у Скопљу да успостави дипломатске односе с Тајваном.

2002 – Умрла је британска принцеза Маргарет, сестра краљице Елизабете, позната по гламурозном и бурном животу.

2005 – Умро је познати телевизијски и радијски новинар Милован Илић Минимакс.

2008 – Турски парламент усвојио је упркос оштром противљењу опозиције, два уставна амандмана којима се укида обавезно покривање главе и ношење марама на универзитетима у тој земљи.

2014 – У снежној олуји у Јапану 11 особа је страдало, а 1.250 повређено.

2015 – Око милион људи окупило се на улицама Абиџана, како би дочекали репрезентативце Обале Слоноваче, шампионе Африке у фудбалу.

2017 – Међународни филмски фестивал Берлинале почео је у главном граду Немачке политичком конотацијом – глумци су на отварању у негативном контексту помињали ; америчког председника Доналда Трампа (Трумп) и политичке мере за које се залаже.

2018 – Умро је Небојша Глоговац (49) филмски, телевизијски и позоришни глумац. Играо је главне улоге у филмовима Убиство с предумишљајем, Буре барута, Кад порастем бићу кнегур, Клопка, Кругови, Устав Републике Хрватске… Добитник је Стеријине награде, награде Цар Константин ; и Златне арене у Пули.

Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.