Ако сте мислили да чувате хљеб на прави начин, вјеројатно сте се преварили, јер многи у жељи да дуже одрже његову свјежину чине грешку која заправо убрзава процес кварења.

Многи се труде што је могуће дуже одржати хљеб свјежим и послије толико савјета мисле да су нашли прави рецепт за то. Вјеројатно и ви с овим циљем стављате хљеб у фрижидер, што је огромна грешка, поесбно ако је у питању свјежи хљеб. Многе намирнице успијевају одржати своју свјежину дуже ако су у фрижидеру, али то овдје није случај, пише RealSimple.

Према ријечима Џонатана Дејвиса из пекарее La Brea Bakerz у Сан Линдру у Калифорнији, штруцу свјежег хљеба никако не требате стављати у фрижидер.

„Ако ставите хљеб у фрижидер, температура и окружење у њему заправо ће убрзати процес кварења умјесто да га одрже свјежим“, тврди Давис.

Он објашњава да је најбољи начин како што дуже очувати свјежину хљеба држати га на собној температури у углу собе или кухиње који није превише топао или сув. Чувајте га изван досега Сунчеве свјетлости, далеко од прозора.

„Најбоље би било појести га у прва два до три дана откад сте га купили, јер послије тога његова свјежина и окус почињу слабити“, каже он.

Ако штруцу не поједете у року од три дана, умотајте је у кесу и ставите је у замрзивач, а не у фрижидер, а када је будете хтјели јести, загријте је у пећници.

Ако не желите замрзнути хљеб, можете га употријебити за неки рецепт. На примјер, можете направити крутоне или га измрвити и добити домаћу презлу, па га додати салатама, супама и другим јелима.