269 – Током прогона хришћана, у време цара Клаудија II спаљен је на ломачи римски свештеник и лекар Валентин, касније хришћански мученик Св. Валентин. Тај датум католици славе као Дан заљубљених.

869 – Умро је словенски просветитељ познат по монашком имену Кирило, Грк из Солуна рођен као Константин. С братом Методијем оснивач је словенске писмености и књижевности, а сматра се да је Кирило творац обле глагољице. Браћа су на словенски језик превела велики број библијских текстова и црквених рукописа.

1468 – Умро је немачки штампар Јохан Гутенберг, проналазач типографије, изума који је означио цивилизацијски преокрет. Усавршио је штампарску машину и основао штампарију у родном Мајнцу. Штампао је 1455. Библију у више од 100 примерака, од којих је четрдесетак сачувано.

1663 – Канада је постала француска краљевска провинција.

1779 – Енглески морепловац и истраживач Џејмс Кук убијен је на Хавајима у изненадном окршају са острвљанима. Његова путовања и открића значајно су допринела ширењу британског колонијалног царства.

1797 – Британска флота под командом адмирала Џона Џервиса и Хорација Нелсона потукла је шпанску армаду код рта Сент Винсент на крајњем југу Португалије.

1804 – На скупштини српских старешина у Орашцу код Аранђеловца донета је одлука о подизању устанка против Турака. За вођу је изабран Карађорђе Петровић.

1835 – На иницијативу драмског писца Јоакима Вујића, уз новчану помоћ кнеза Милоша Обреновића, у Крагујевцу је основано прво позориште у Србији. „Књажевско-сербски театар“ приређивао је једном седмично и празничним данима представе за кнеза и његове чиновнике и госте, а на репертоару су били Вујићеви комади или његови преводи страних дела.

1922 – Италијански инжењер Ђуљелмо Маркони  почео је прво редовно емитовање радио програма из Енглеске.

1929 – Ал Капонеови гангстери убили су у Чикагу седморицу чланова ривалске банде Багса Морена (Бугс Моран) да би спречили крађу кријумчареног вискија. Тај догађај назван је „St Valentine’s Day Massacre“.

1943 – Совјетска Црвена армија је у Другом светском рату ослободила Ростов од Немаца.

1946 – На америчком универзитету Пенсилванија почео је да ради електронски мозак – компјутер који је сате нормалног рачунања претворио у секунде. Назван је ЕНИАЦ (Електронски нумерички интегратор и компјутер).

1956 – У Москви је почео 20. конгрес Комунистичке партије СССР, на којем је шеф партије Никита Хрушчов осудио политику Стаљина и отворио пут процесу дестаљинизације Совјетског Савеза.

1958 – Ирачки краљ Фејсал и јордански краљ Хусеин објавили су уједињење два краљевства у Арапску Федерацију с Фејсалом као шефом државе. Монархија у Ираку оборена је у јулу исте године, краљ је убијен и Федерација се распала.

1972 – Совјетски свемирски брод без људске посаде „Луна 20“ лансиран је ка Месецу, одакле је 11 дана касније донео узорке Месечевог тла.

1989 – Ирански верски вођа ајатолах Рухолах Хомеини је фатвом (едикт) наредио смртну казну енглеском писцу индијског порекла Салману Рушдију због његовог дела „Сатански стихови“, које је у Ирану оцењено као бласфемија ислама. Иранска влада се 1998. јавно оградила од примене смртне казне.

1997 – Међународна арбитражна комисија донела је одлуку да спорно подручје града Брчко у Босни буде стављено под међународни надзор до марта 1998..

1998 – Босански Срби Мирослав Тадић и Милан Симић предали су се добровољно Међународном суду за ратне злочине у Хагу. То су били први оптужени за ратне злочине почињене током ратова на простору бивше СФРЈ 1991-95. који су се добровољно предали Хашком суду.

2000 – У настојању да изолује југословенског председника Слободана Милошевића, Европска унија је проширила списак са 600 на 900 имена сарадника председника и људи блиских његовом режиму, којима је забрањен улазак у земље ЕУ.

2001 – Скупштина Србије је укинула Закон о јавном информисању на основу којег је режим Слободана Милошевића вршио репресију над слободним и независним медијима у Србији. Од октобра 1998, када је закон усвојен до септембра 2000. медији су кажњени са више од 30 милиона динара, а једном броју је забрањен рад.

2002 – Истраживачи америчког универзитета Тексас А&М успешно су клонирали мачке од шест различитих раса мачака.

2002 – Умро је немачки диригент Гинтер Ванд, познат по свом захтевном стилу рада и великом броју концерата Брукнера, Бетовена и Моцарта.

2003 – Трибунал у Хагу подигао је оптужницу против лидера Српске радикалне странке (СРС) Војислава Шешеља за злочине против човечности и кршење закона и обичаја рата. Шешељ се добровољно предао том суду 24. фебруара те године.

2003 – Након шест година живота првом клонираном сисару, овци Доли, убризгана је смртоносна ињекција због симптома прогресивне болести плућа.

2004 – Председник Србије Борис Тадић обишао је српске енклаве на Косову, а у Приштини је разговарао са шефом УНМИК-а Сореном Јесен-Петерсоном. Он је први српски председник који је посетио Косово од 1999, када су власт у тој покрајини преузеле УН.

2005 – У експлозији бомбе у Бејруту погинуо је бивши либански премијер Рафик ал Харири.

2009 – На Самиту у Риму министри финансија и гувернери централних банака Г7 и Русије договорили су заједничко ангажовање у циљу подстицања привредног раста и запошљавања и у јачања банкарског система како би се превазишла најгора светска финансијска криза у последњих 50 година.

2012 – У Загребу је, у 76. години, умро доајен хрватског глумишта Златко Црнковић. Остварио је више од 150 позоришних улога, играо је у бројним филмовима, а Златну арену у Пули добио је за улогу у филму „Ту“.

2015 – На културни центар у Копенхагену (Данска) у којем се одржавао састанак о слободи говора, исламски екстремиста Омар ел-Хусеин испалио је серију хитаца, усмртио два цивила, а три особе ранио.

Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.