Фото: Соколац-срце Романије

Коноба “Огњиште” у Бјелосављевићима код Сокоца била је први објекат изграђен у етно-стилу на подручју ове општине и већ 15 година у самом је врху овог вида туристичке понуде на Сарајевско-романијској регији.

Власник “Огњишта” Маја Ећимовић истиче да су најчешћи посјетиоци конобе пролазници, а све чешће и гости који најаве долазак и желе да бораве у овом угоститељском објекту.

Она наводи да су због ширења понуде и на задовољство гостију изградили дрвену кућу са 18 лежајева у близини конобе, колибу мљекарицу и више пратећих објеката у етно-стилу неопходних великом сеоском домаћинству.

“Одлучили смо да изградимо и објекат за смјештај гостију који су пожељели да присуствују припремању наше домаће ракије, друже се `уз весели строј`, одморе од градске вреве, ослободе од стреса боравећи на чистом ваздуху и нетакнутој природи“, наглашава Ећимовићева.

Она каже да је њена породица ушла у овај посао са неколико радника, назвавши радњу по мјесту окупљања кућне чељади и пријатеља, око топлог средишта куће -огњишта, симболом породичне среће под којим и данас опстају са седам запослених.

Ећимовићева са поносом истиче да за госте у коноби “Огњиште” ова породица на старински начин производи пет врста домаће ракије, прави своје црно и бијело вино и користи поврће органски узгајано на свом имању без хемије.

ПОПАРА, ЦИЦВАРА, ПРОЈАРА, КАЧАМАК…

– Од кукурузног брашна које мељемо у свом млину припремамо цицвару, качамак и домаћу пројару за које користимо романијски димљени кајмак, на начин како су то радиле наше баке – прича за Срну власник ове конобе.

Она је, каже, једно вријеме и сама производила романијски димљени кајмак у колиби мљекарици изграђеној уз конобу, а сада у том објекту припремају димљени масни сир за своје госте и “заједницу” – мјешавину свјежег сира и младог кајмака.

Фото: Соколац-срце Романије

Ећимовићева истиче да су у овај посао ушли и њени синови Ђорђе и Милош, учећи и помажући од малих ногу родитељима у свим пословима у ширењу угоститељске понуде.

Данас они брину о припремању домаћих сувомеснатих производа и прављењу кобасица у породичној сушари.

У коноби “Огњиште” се, каже, служи телетина испод сача, пита, попара, домаћи хљеб, јела од надалеко познатог гласиначког кромпира и млада јагњетина припремани на традиционални начин, специфичан само за овај крај.

Ећимовићева тврди да у овој коноби служе домаће сокове које она сваке седмице производи, углавном од шумског воћа откупљеног од локалних сабирача са подручја Романије.

Фото: Соколац-срце Романије

ОГРОМАН ПОТЕНЦИЈАЛ ГЛАСИНЦА И РОМАНИЈЕ

Она је мишљења да постоји огроман потенцијал Гласинца и Романије у овом виду туризма и да се све то што је природа дала овом крају може искористити за привлачење туриста из свих крајева.

– Треба само повезати људе са нашег простора који је у цијелости етно, тако да би се наслањали једни на друге и сарађивали при обезбјеђивању разнолике туристичке понуде, те обогатити садржаје привлачне гостима – препоручује власница овог угоститељског објекта.

Према њеном мишљењу, Соколац би бар једном годишње могао да буде домаћин различитих спортских манифестација као што су радничке игре већих предузећа, с обзиром на то да има све потребне терене, од чега би користи имала цјелокупна локална заједница.

Коноба “Огњиште” почела је са радом 2005. године и налази се уз магистрални пут Сарајево-Вишеград на петом километру од Сокоца.