Широм Црне Горе одржавају се литије против спорног Закона о слободи вероисповести. Грађани су изашли на улице Подгорице, Пљеваља, Бијелог Поља, Шавника, Берана.

Литију у Подгорици, која је кренула испред Саборног храма у 19 сати, предводи епископ рашко-призренски Теодосије.

Грађани су се раније данас пешице кретали у километарским колонама како би стигли на литије у Пљевљима, Бијелом Пољу, Шавнику и Беранама.

Из манастира Острог грађани су се пешице кретали ка Никшићу, где литију предводи митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Литија, дуга 24 километра, и из Бољанића ка Пљевљима. У највећем молитвеног ходу до сада, литију у Шавнику предводи епископ будимњанско-никшићки Јоаникије.

Прва литија, рано јутрос – од манастира Светог Николе у Подврху, на око 30 километара од Бијелог Поља. У том граду, где се већ скоро два месеца мирним ходом исказује незадовољство, спојила се и литија из Вољавца.

На молебан и литију у Бијело Поље стигао је свештеник Предраг Поповић, који се пешице упутио до Острога из Велике Плане.

Грађани Берана окупили су се на молебну у порти манастира Ђурђеви ступови, где им се обратио свештеник Милош из Сједињених Држава и поручио да цео свет гледа у Црну Гору.

„Будите сигурни у то. Читав хришћански свијет, и на истоку и на западу прати ова дешавања и вашу упорност да одбраните светиње“, рекао је свештеник окупљеним грађанима.

Након молебна у Цркви Светог Димитрија у Колашину, грађани су кренули у литију улицама града.

Молебан је служен и у Цркви Светог Јована Крститеља у Плужинама, а литију улицама града предводили су игумани манастира Заграђе и Пивског манастира и архимандрит Петар Петрић из кијевско-печерске лавре, који се и обратио грађанима.

„Никога ми не мрзимо, ничије нећемо, али своје светиње не дамо“, навео је Петрић.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије најавио је Светосимеоновску литију која ће проћи улицама Подгорице 29. фебруара.

За телевизију Храм рекао је и да ће на тој литији учествовати и српски патријарх Иринеј и митрополит Кијевски и све Украјине Онуфрије са четворицом својих епископа.