Фото: Б.Марковић

Годишња Скупштина Удружења пчелара „Гласинац“ окупила је данас у Сокоцу више од шесдесет заљубљеника у пчеларство. Присутни пчелари су на данашњем скупу имали прилику и да слушају предавање професора Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци Горана Мирјанића,  на тему „Изимљавање пчела и прољећни развој“.

Горан Нешковић, предсједник Управног одбора и предсједник Удружења пчелара „Гласинац“ Соколац, истакао је да је усвојен Извјештај о раду Удружења и финансијски извјештај за 2019. годину, план рада за 2020. , Одлука о висини чланарине и презентација Правилника о подстицајима за текућу годину.

– Поред поменутих тачака дневног реда, које су једногласно усвојене, данас смо представили пројекат за пчеларе почетнике, који би требало да добију по пет пчелињих друштава и потребну опрему. Пројектом је планирано да буде обухваћено 30 пчелара, од чега 20 са подручја општине Соколац, а по 5 са територије Хан Пијеска и Источног Старог Града. Заинересованост је евидентна, а посебно ми је драго да су нам се придружиле и три даме, казао је  Нешковић.

Скупштини је присуствовао и начелник општине Соколац, Милован Бјелица, који је у своме обраћању присутнима рекао ће да општина Соколац дати снажну подршку пчеларству као једној од развијених грана пољопривредне производње на подручју ове локалне заједнице. Он је најавио да ће кроз ИФАДФ пројекат за који је аплицирало Удружење пчелара „Гласинац“ , а у коме учествује и општина Соколац, млади узгајивачи пчела добити пакете са ројевима пчела , те да је у плану изградња пчеларског центра у Сокоцу.

– Ријеч је о пројекту Међунардоног фонда за развој пољопривреде чији је главни циљ подршка младих узгајивача пчела. По пројекту тридесте младих пчелара требало би да добије пакет са пет ројева пчела, а Општина Соколац ће суфинансирати опројекат са 10 одсто средстава, ИФАД ће издвојити 50 одсто, а пчелари 40 одсто. У оквиру овог пројекта планирана је и изградња пчеларског центра у Сокоцу, који би ИФАД финансирао са 70 одсто и локална заједница 30 одсто. Када је упитању изградња пчеларског центра, даћемо снажну подршку да тај објекат буде што прије изграђен. Пчеларски центар био би власништво општине, а биће дат на кориштење Удружењу пчелара “Гласинац, рекао је Бјелица.

Горан Нешковић / Фото: С.Рајић

Рахман Бабић, један од чланова пчеларског Удружења, насељен у мјесној заједници Каљина,  активно се бави пчеларством од 1995. године, а тренутно посједује око 180 кошница. Истиче да има одличну сарадњу са соколачким Удружењем пчелара, као и са осталим  удружењима, јер се бави селећим пчеларством.

– Дугогодишњи сам члан и имамо одличну међусобну сарадњу. Мој пчелињак је стациониран у Каљини, а по потреби, нарочито зими, одлазим  у топлије крајеве. Удружење је добро организовано и настојим да посјећујем овакве скупове, јер нуде додатну едукацију. Чланови удружења имају и одређене погодности приликом набавке свега онога што је потребно за успјешно бављење овим послом. Похвалио бих пројекат који ће омогућити да се у пчеларству опробају нови, млади чланови, казао је Бабић.

Бабић је нагласио важност посједовања цертификата за органску производњу, како би мед и пчелињи производи остварили бржи и квалитетнији пласман на тржишту.

Професор Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци, Горан Мирјанић, истакао је значај успјешне сарадње коју већ годинама остварује са соколачким Удружењем.

–  Данас смо разговарали о прољећњим радовима у пчелињаку који нам предстоје. Неки пчелари већ имају потребно знање, а нови чланови су сазнали које су то радње које ће им помоћи пред почетак паше која долази. Прва ствар на којој инсистирамо је чување топлоте, односно постављање изолаторског и термоизолацијског материјала, а друго је адекватна прихрана пчелињака, са аспекта помоћи додавањем погача или оквира са медом. Ово подручје је познато по високој надморској висини и хладним данима, па је потреба за додатном прихраном већа. Важно је да се ове активности ураде на адекватан и за пчеле безбједан начин, казао је професор Мирајнић.

Он је нагласио да је примјетан развој пчеларства у посљедњих неколико година. Према његовом мишљењу томе су помогле редовне едукације и уважавање мишљења струке, али и помоћ ресорног министарства које има више слуха када је ријеч о унапређењу пчеларске производње.

Фото: Б.Марковић

Секретар Удружења Славиша Кнежевић, рекао је да је прошла пчеларска година била повољнија од претходне и да је важно да се примјене корисни савјети који су данас представљени на стручном предавању. Нагласио је значај провођења међународних пројеката, који су шанса да се производња меда знатно унаприједи.

– Агенција за пружање стручних услуга у пољопривреди, Јединица за координацију пројеката при Министарству пољопривреде и наше Удружење аплицирало је пројекат код Међународног фонда за пољопривредни развој, (ИФАД-а) који подразумијева изградњу Пчеларског центра који би био регионалног карактера, а имао би погоне за производњу сатних основа, погача, линију за паковање меда, просторије за одржавање едукација као и изложбено – продајни простор. Пројектом је предвиђено и 30 „ Start up“ пакета за почетнике, који подразумијевају набавку кошница и потребног материјала у наредних пет година, казао је Кнежевић.

Закључак је да пчеларство у Босни и Херцеговини има перспективу, с обзиром на чињеницу да се код нас произведе само 10 % пчелињих производа за потребе домаћег тржишта, док остали проценат подразумијева увоз.