Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је Срни да је неуставна и антидејтонска одлука Уставног суда БиХ о књижењу на БиХ пољопривредног земљишта општина, те напоменуо да је од укупно око 70.000 хекатара површине ове локалне заједнице око 60 одсто пољопривредно земљиште.

Он је додао да је у власништву БиХ око 40.000 хекатара пољопривредног земљишта које чине оранице, воћњаци, ливаде пашњаци и да је 35.000 хекатара шумско земљиште.

Бјелица се пита да ли ће Уставни суд БиХ стати на овој одлуци, или ће услиједити и одлука која ће се односити на шумско земљиште и воде у Републици Српској.

Према његовим ријечима, на Сокоцу је велики замајац направљен када је у питању пољопривредна производња, разним улагањима и помоћима ресорног министарства и локалне заједнице.

– Од 2012. године смо пет пута повећали производњу млијека – навео је он.

Бјелица је изразио забринутост због стања које је изазвала ова одлука Уставног суда БиХ, те напоменуо да већ постоји интересовање инвеститора из Италије о узгоју одређених врста житарица и успостављања плантаже љешника, за шта је потребно до 1.000 хектара земљишта.

Он је изразио наду да ће овај проблем бити ријешен, додајући да велике наде полаже у разговоре који ће услиједити у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и Влади Републике Српске.

– Ова одлука погађа општину Соколац и угрожава егзистенцију становништва, а једна смо од ријетких локалних заједница из које нема исељавања, изузев појединачних одлазака возача и занатлија чије породице живе овдје – нагласио је Бјелица.