Послије објаве начелника Генералштаба Војске Црне Горе бригадног генерала Драгутина Дакића да припадници војске немају шта да траже на молебанима, официр Здравко Касалица поручио да ће у недјељу бити на литији.

Само неколико сати послије поруке начелника Генералштаба да у војсци нема мјеста за онога ко мисли да треба да брани цркву од закона, официр Касалица, предсједник Синдиката одбране и Војске Црне Горе, објавио је на Фејсбуку поруку да иде на литију у недјељу.

– Поздрав за народ мој и пријатеље. Видимо се у недјељу, ако бог да – написао је Касалица.

Касалица, који је преко ноћи постао симбол херојства и чојства и јунаштва, због војне процедуре није могао да да изјаву и објасни да ли би због своје одлуке могао да сноси посљедице. Његов пријатељ каже да је ријеч о храбром човјеку који се не боји евентуалних санкција.

Пријатељ овог црногорског официра каже да је ријеч о човјеку који је увијек стајао иза својих одлука и да га не чуди његов потез. Међутим, поред узавреле атмосфере у овој држави, као и експлицитне поруке првог човјека Генералштаба, очекивано је да би овакво понашање могло да буде санкционисано. Ни то га, додаје Касаличин пријатељ, не плаши.

– Чим је Здравко поставио поруку на Фејсбуку, одмах сам га позвао. Честитао сам му за то што је написао и причали смо о могућим реакцијама. Рекао ми је: „Какав бих ја био војник да се плашим санкција или освете. Нисам се плашио 1999, а камоли данас да се плашим“ – каже један од Касаличиних пријатеља, који је инсистирао на анонимности.

Порука овог официра је одмах завршила на готово свим сајтовима, сви причају о њему, али он не мисли, истиче његов пријатељ, да је некакав херој.