Фото: Дејан Божић/РАС Србија

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да ресорно министарство тренутно не преговара са Међународним монетарним фондом (ММФ) о новом задужењу.

Нисмо у преговорима са ММФ. Аранжман за буџет радимо са домаћим банкама у складу са одлуком Народне скупштине Републике Српске – рекла је Видовићева за Глас Српске.

Резидентни представник ММФ у БиХ Ендрју Џуел рекао је да није извјесно да ће нове транше бити дозначене у оквиру проширеног аранжмана који се не спроводи од јуна 2018. године, а завршава се у септембру 2020. године.

– ММФ је спреман да се ангажује у погледу новог програма под условом да владе на свим нивоима могу спроводити реформе – поручио је Џуел.

Он је додао да Република Српска и Федерација БиХ редовно сервисирају обавезе према ММФ.

Извршни директор Удружења економиста Републике Српске – СВОТ Саша Грабовац каже да је раније задуживање код ММФ, осим повољних услова финансирања, одсликавало повјерење међународних институција у економску политику неке земље, а то је уједно утицало и на то да страни инвеститори имају сигурност када је ријеч о улагању у економију тих земаља.

– Међутим, у посљедње вријеме јавне институције могу се по повољним каматама задуживати и на домаћем финансијском тржишту. То се види и по паду цијене по којој се Влада Српске задуживала у протеклим годинама. Више није изражен тај аспект и та добра страна аранжмана са ММФ. Осим тога, и пројекције задужења су прављене без нових кредита са ММФ – рекао је Грабовац.

Проширени аранжман са ММФ вриједан 1,07 милијарди КМ закључен је у септембру 2016. године и од тада су исплаћене двије транше од 153,78 милиона КМ и од 145 милиона КМ.