Црногорски премијер Душко Марковић тврди да је Митрополија црногорско-приморска порески обвезник који не испуњава обавезе, те да Закон важи за све и о томе их, каже, неће подучавати нико, па ни председник Србије.

„Закон важи за све, о томе нас неће подучавати нико, па ни председник Србије. Порески обвезници су они који раде и остварују права у Црној Гори, а не грађани друге државе и њени званичници. Пореска управа Црне Горе ради законито”, рекао је Марковић у Лондону, где учествује на IV инвестиционој конференцији за Западни Балкан коју је организовала Европска банка за обнову и развој.

Директор Пореске управе Миомир М. Мугоша рекао је у суботу да је МЦП дужна више милиона евра на име пореза, што су из МЦП негирали, тврдећи да су то непроверени и неутврђени подаци, пишу подгоричке „Вијести” а преноси Танјуг.

Из МЦП кажу да је у питању „хајка против Цркве”. Председник Србије Александар Вучић изјавио је у међувремену да ће Србија платити „све што треба”, уколико је то потребно, а да се не одузимају светиње СПЦ.

Економски експерти, који су желели да остану анонимни, међутим, кажу за Вијести, да је Мугоша обелодањивањем информације о пореском дугу СПЦ прекршио Закон према којем су такве информације тајна.

Сада би, кажу, Мугоша требало да саопшти и имена и називе свих других пореских обвезника који су дужни по том основу.

Вулин: За Марковића је прекасно да било шта научи

Председник Србије Александар Вучић понудио је да Србија плати порески дуг Митрополији црногорско-приморској Српске православне цркве. Да је циљ Владе Црне Горе стварно измирење дуга ова вест би их обрадовала.

Уместо захвалности, напад на Вучића. Циљ Владе Црне Горе није ни плаћање дуга, ни поштовање закона. Српској православној цркви треба одузети имовину, а Србима памћење, рекао је Вулин реагујући на изјаву премијера Црне Горе Душка Марковића у којој је навео да „Митрополија црногорско-приморска не испуњава пореске обавезе и да их у тoме неће подучавати нико, па ни председник Србије“.

– Председник Србије ће помоћи Српској православној цркви и сачувати наше светиње, овај пут у Црној Гори. Влада Црне Горе ће морати да нађе неко друго оправдање за отимање имовине Српској православној цркви. Порески дуг, прави или лажни ће бити покривен. Александар Вучић не покушава да научи било чему Душка Марковића, био би то губитак времена, за њега је прекасно да било шта научи – закључио је министар Вулин.