Учесници међуправославног састанка у Аману подржали су канонске цркве у Северној Македонији и Црној Гори, наводи се у саопштењу које је усвојено на крају сусрета.

„Што се тиче Северне Македоније, делегације су саопштиле да ово питање треба да се реши путем дијалога, у оквиру Српске православне цркве и уз свеправославну подршку“, наводи се у документу.

Они сматрају да власти Црне Горе треба да поштују право српске цркве на имовину.

„Што се тиче Црне Горе, делегације које су учествовале на састанку су позвале надлежне органе власти да поштују и подрже основно право власништва над имовином, укључујући имовину цркве“, наводи се у саопштењу.

Подсетимо, овом скупу су присуствовали четири поглавара од 15 помесних Цркве. Осим јерусалимског патријарха Теофила који је иницирао састанак, на њему су учествовали и московски патријарх Кирил, српски патријарх Иринеј и митрополит Чешке и Словачке Ростислав. Пољска и Румунска православна су послале у Аман делегације архијереја. Скупу присуствује и митрополит Кијевски Онуфрије.

ИзворСпутњик
Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.