45. п.н.е – Јулије Цезар је, у бици код Мунда у Шпанији, тешко поразио снаге предвођене двојицом синова Гнеја Помпеја Великог, који су изгубили више од 30.000 војника.

180 – Умро је римски филозоф и цар Марко Аурелије, који је током владавине од 161. сузбио германску инвазију на Римско царство, појачао контролу над провинцијама, спровео реформе у грађанском праву и оснивао школе. По делу „Медитације“ сврстава се међу најзначајније представнике позног стоичког еклектицизма. Његов бронзани коњанички споменик на Капитолу у Риму једно је од најмонументалнијих дела римске античке скулптуре.

1190 – У Јорку, у Енглеској масакрирано је више од 500 Јевреја.

1526 – Француски краљ Франсоа I ослобођен је из ропства. Краљ је заробљен у фебруару 1525, када је, код италијанског града Павије, шпанска армија предвођена маркизом од Пескаре победила француско-швајцарске трупе под његовом командом.

1649 – Енглески парламент распустио је Дом лордова (Горњи дом) у време владавине Оливера Кромвела, победника у грађанском рату у којем је 1648. поражен краљ Чарлс I.

1861 – Парламент уједињене Италије прогласио је краљевину, а Виторија Емануела II краљем Италије.

1921 – У Пољској је проглашен устав којим је уведена парламентарна владавина.

1938 – Рођен је руски балетски играч Рудолф Нурејев, једна од највећих звезда светске балетске сцене 20. века. На Запад је емигрирао после гостовања у Паризу у јуну 1961. Упамћен је по главним улогама у многим балетима, међу којима су и „Лабудово језеро“, „Жизела“ и „Петрушка“.

1944 – Нападом више од 200 бомбардера на циљеве у Бечу почело је савезничко бомбардовање Аустрије у Другом светском рату.

1948 – Велика Британија, Француска и земље Бенелукса (Белгија, Холандија и Луксембург) потписали су Бриселски уговор о 50-годишњем савезу против оружаних напада у Европи и о економској, социјалној и војној сарадњи, што се сматра заметком Европске уније.

1956 – Умрла је француска научница, нуклеарни физичар и хемичар Ирена Кири, ћерка нобеловаца Пјера и Марије Кири. Са супругом Жаном Фредериком Жолио 1935. поделила је Нобелову награду за хемију. Са српским физичарем Павлом Савићем 1937. и 1938. открила је изотопе познатих елемената бомбардовањем урана неутронима.

1958 – Из Кејп Каневерала САД су лансирале у орбиту око Земље „Вангард И“, други амерички сателит.

1963 – У ерупцији вулкана Агунг на индонежанском острву Бали живот је изгубило најмање 1.100 људи.

1968 – Испред америчке амбасаде у Лондону избио је сукоб између полиције и демонстраната који су протестовали против Вијетнамског рата. Ухапшено је 300 демонстраната, а 90 полицајаца је повређено.

1969 – Голда Меир, близак сарадник Бен Гуриона у борби за стварање државе Израел, постала је прва жена премијер Израела. Због несугласица у коалиционој влади 1974. је поднела оставку.

1991 – Већина совјетских грађана изјаснила се на референдуму за очување савеза држава под новим именом Заједница Независних Држава.

1992 – Експлозија аутомобила-бомбе разнела је зграду израелске амбасаде у Буенос Ајресу. Погинуло је 29 људи, а рањено 252.

1992 – На референдуму у Јужној Африци белци су надмоћном већином подржали реформе за окончање система апартхејда.

1995 – Војска Азербејџана је, након жестоких борби, угушила дводневну полицијску побуну у северним предграђима главног града Бакуа. Побуну против против председника Гајдара Алијева предводио је заменик министра унутрашњих послова Ровшан Јавадов.

1996 – Талас пљачки и подметнутих паљевина захватио је Грбавицу, два дана пре него што је то последње српско предграђе у Сарајеву, у складу с Дејтонским споразумом, предато полицији Федерације БиХ.

1998 – Џу Ронгђи (Зху Ронгји), врхунски кинески економиста и реформатор постао је премијер Кине.

1999 – Шест чланова Међународног олимпијског комитета избачено је из те институције због примања мита за Зимску олимпијаду 2002.

2000 – У Уганди, 530 људи, чланова секте „Десет божијих заповести“ извршило је колективно самоубиство спаљивањем у цркви.

2002 – Умро је Ван Тиен Дунг, командант северно-вијетнамских снага које су освојиле Сајгон, што је била финална победа и крај тридесетогодишњег америчко-вијетнамског рата.

2003 – Председник Доњег дома британског парламента Робин Кук поднео је оставку, изражавајући тиме протест против захуктавања рата у Ираку.

2003 – У 13 – минутном говору из Беле куће Председник САД Џорџ Буш поставио је ултиматум ирачком председнику Садаму Хусеину да у року од 48 сати напусти Ирак са својим синовима, или ће се у противном суочити са ратом.

2004 – На Косову су избиле масовне демонстрације Албанаца, поводом утапања двојице албанских дечака у реци Ибар, код села Чабра, које су потом прерасле у дводневно насиље током којег је 19 лица убијено (11 Албанаца и осам Срба) а повређено више од 900 особа, међу којима и припадници међународне и косовске полиције. Уништено је или оштећено око 800 кућа на Косову, 34 цркве и манастира, а више хиљада Срба је напустило своје домове. Због напада на српске енклаве у градовима у Србији избили протести више хиљада људи, а у центру Београда и Ниша запаљене су џамије.

2004 – Бивши министар унутрашњих послова Пољске Чеслав Кишчак осуђен је на четири године затвора, условно на две, јер је, током слома покрета „Солидарност“ 1981. по његовом наређењу полиција отворила ватру на рударе у катовичком угљенокопу „Вујек“, што је изазвало смрт девет и рањавање 25 рудара. Он је први високи функционер комунистичког доба осуђен за неки злочин.

2005 – У Мадриду је уклоњена једина преостала статуа бившег шпанског диктатора, генерала Франциска Франка. Он је 1936. покренуо оружану побуну против владе републиканаца, а грађански рат у тој земљи трајао је три године. Његовом смрћу 1975. створили су се услови за поновно успостављање демократије у земљи и повратак шпанског краља Хуана Карлоса у земљу.

2006 – Умро је Олег Касини чувени модни креатор који се прославио креацијама које су Жаклину Кенед и учинили најгламурознијом првом дамом САД.

2012 – Умро Чалео Јовидија, тајландски бизнисмен, творац енергетског пића „ред бул“.

2012 – Умро је поглавар Коптске православне цркве, патријарх Шенуда Трећи, који је ту цркву водио четири деценије. Сматра се најзаслужнијим за извођење коптске цркве из изолације и њено отварање према другим црквама.

2017 – Током 2016. године страдало је 7.763 миграната, за 27 одсто више него 2015. Међународна организација за миграције упозорава да је повећан број страдалих миграната посебно у Средоземљу где кријумчари превозе избеглице све опаснијим путевима на све небезбеднијим бродовима.

Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.