У Републици Српској до сада је потврђено 29 случајева позитивних на нови вирус корона, а све особе су стабилног здравственог стања. На подручју општине Соколац нема обољелих од вируса COVID – 19, a тренутно је под здравственим надзором 45 особа, подаци су из Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Соколац.

Влада Републике Српске у понедјељак је прогласила ванредну ситуацију, и доњела посебне одредбе, које ступају на снагу данас.

Гостујући у програму Инфо Радија, комадант за ванредне ситуације и начелник општине Соколац Милован Бјелица је истакао да се све наредбе уредно спроводе.

– У складу са одредбама Владе РС и Министарства здравља и социјалне заштите, на подручју општине Соколац у предходним данима донијели смо и спровели више наредби о којима су наши суграђани већ информисани. Уз асистенцију Ветеринарске станице Соколац, извршена је дезинфекција свих јавних предузећа, површина и средстава превоза на подручју наше локалне заједнице. Од данас се забрањује рад угоститељских објеката свих категорија, смањено је радно вријеме трговина, а све са циљем смањења социјалног контакта са више људи, ради спречавања ширења заразе вирусом корона. Пратићемо и даље упутства од Владе РС и ресорног министaрства, и поступаћемо у складу са њиховим одлукама, казао је начелник Бјелица.

Ванредна ситуација поводом превенције ширења епидемије вируса корона подразумјева посебне одредбе, чије ће спровођење контролисати Комунална полиција.

Начелник Комуналне полиције општине Соколац Бојан Маринковић је рекао да ће се вршити и контрола лица у кућној изолацији.

– Кућна изолација подразумијева цјелодневни боравак у кући, као и свакодневно јављање породичном љекару у ДЗ „Др Љубомир Ћеранић“ Соколац. Комунална полиција ће приликом контроле утврдити да ли се лица налазе на локацији која је предвиђена. Такође, вршићемо контролу рада трговинских радњи, као и контролу забране рада угоститељских објеката свих категорија, свадбених салона и дјечијих играоница у складу са уредбом Владе РС, рекао је Маринковић.

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске од јуче је започео организовање наставе на даљину путем телевизијског преноса за ученике од првог до деветог разреда основних школа у Српској. У обавјештењу које је издала Основна школа „Соколац“ напомиње се да ће наставници свих школа ученицима бити на располагању за додатне инструкције и објашњена, те да је комуникација ученика са наставницима препоручена путем телефона, мејла, па и друштвених мрежа.

Установа за предшколско васпитање и образовање Соколац и данас је забиљежила мањи број дјеце у односу на претходне дане.

Директорица обданишта Биљана Косорић истакла је да се у обданишту налази укупно 24 дјеце, распоређених у пет васпитно – образовних група.

– Из дана у дан биљежимо све мање дјеце у нашем вртићу. Ми још увијек радимо, примамо дјецу и сви родитељи који имају потребу и морају довести своју дјецу, ми смо на располагању. Јутрос је и број радних мјеста редукован, тако да ће наши васпитачи бити распоређени по потреби, додала је Косорић.

Тренутно је у Републици Српској под здравственим надзором 6.180 особа које су допутовале из подручја захваћених вирусом, а из надзора је изашло укупно 235 особа.