1556 – Кантерберијски надбискуп Томас Кренмер, спаљен је на ломачи као јеретик у време римокатоличке реакције краљице Мери I. Као главни заступник верске реформације у Енглеској увео је литургију и саставио „Општи молитвеник“ на матерњем, енглеском језику.

1685 – Рођен је Јохан Себастијан Бах на чијем делу се темељи немачка музичка традиција. Савременици су га ценили као виртуозног оргуљаша, а вредност његовог музичког дела откривена је почетком 19. века у доба музичког романтизма, нарочито после Менделсоновог извођења Баховог ремек дела „Муке по Матеји“ (1829). У његовом великом опусу издвајају се и „Брандербушки концерти“ и збирка од 48 прелудија и фуга за клавир.

1804 – Ступио је на снагу Наполеонов кодекс, француски кривични и грађански закон, којим је цар Наполеон I, тада „доживотни конзул“, реформисао правосуђе.

1829 – У земљотресу у Шпанији је погинуло 6.000 људи.

1839 – Рођен је композитор Модест Петрович Мусоргски, члан композиторске групе „Велика петорица“, представник руске националне музичке школе (опера „Борис Годунов“, клавирска композиција „Слике са изложбе“).

1871 – Канцелар Ото фон Бизмарк отворио је прву седницу Рајхстага (парламент) новоствореног Немачког царства.

1884 – У Француској су легализовани синдикати.

1913 – Рођен је југословенски књижевник Иван Горан Ковачић, аутор поеме „Јама“ (1943), потресног дела о злочинима у Другом светском рату у којима је и сам страдао. Поема „Јама“ инспирисала је многе сликаре, а музику инспирисану тим делом компоновао је Никола Херцигоња.

1918 – Последњом немачком офанзивом у Првом светском рату почела је друга битка на реци Соми у Француској.

1919 – Под вођством комунисте Беле Куна оборена је влада у Мађарској и проглашена Совјетска Мађарска Република. Совјетска влада поднела је оставку 1. августа, а власт су преузели десни социјалдемократи.

1945 – Британски авиони су у Другом светском рату бомбардовали седиште Гестапоа у Копенхагену, у којем је погинуло више од 70 немачких нациста. Грешком су погодили и француску школу, где је погинуло 86 деце и десет калуерица.

1952 – Кваме Нкрумах је постао премијер Златне Обале (касније Гана), као први Африканац јужно од Сахаре на положају председника владе.

1960 – У јужноафричком граду Шарпвилу убијено је 79 људи, а рањено више од 180 када је полиција отворила ватру на мирне демонстарације црнаца против расистичког режима.

1960 – Рођен је бразилски аутомобилски ас Аиртон Сена, троструки првак света у „Формули 1“, 1988, 1990. и 1991. У Бразилу је имао статус националног хероја и његова погибија у мају 1994. на стази у Имоли, током трке за „Гран При Сан Марина“, доживљена је као национална трагедија.

1963 – Трансфером 27 последњих заточеника затворен је Алкатраз, по максималној безбедности чувен затвор у заливу Сан Франциска у којем је некада био затворен гангстер Ал Капоне.

1975 – Привремено војно веће Етиопије на челу с вођом пучиста потпуковником Менгистом Хаиле Мариамом укинуло је 3.000 година стару етиопску царевину.

1991 – На седници Председништва СФР Југославије постигнут је договор да председници република започну преговоре о будућности савезне државе. Први од укупно шест таквих сусрета одржан је 28. марта у Сплиту.

1991 – Због лошег времена и тешког дима од запаљених кувајтских извора нафте, у Кувајту се срушио саудијски транспортни авион. Погинули су сви путници у авиону – 92 сенегалска војника и шест Саудијаца, чланова посаде.

1997 – Председници Русије и САД Борис Јељцин и Бил Клинтон сагласили су се на самиту у Хелсинкију да смање нуклеарне арсенале својих земаља.

1998 – Косовски Албанци одржали су друге паралелне, нелегитимне парламентарне и председничке изборе. За председника непризнате Републике Косово изабран је Ибрахим Ругова, најистакнутији лидер косовских Албанаца у борби за независност Косова од Србије.

1998 – Умрла је руска балерина Галина Сергејевна Уланова, готово две деценије водећа у „Бољшом театру“ после Другог светског рата.

2002 – Папа Јован Павле ИИ је први пут јавно саопштио да постоји велики број случајева сексуалног злостављања малолетника од стране католичких свештеника, које је оптужио за гажење завета и придруживање ђаволу.

2003 – Јужноафричка Комисија за истину и помирење означила је крај свог рада. Комисија је основана 1995. године да би истражила кршење људских права током апартхејда, у време владавине беле мањине. Председник те Комисије, надбискуп Дезмонд Туту је приморао владу да на исплати 270 милиона долара обештећења за 20.000 жртава злочина у том периоду.

2003 – Америчке снаге ракетирале су палате ирачког председника Садама Хусеина и кључне државне институције у Багдаду. Погинуло је осам британских и четири америчка војника када се хеликоптер срушио на ирачкој граници, као прве жртве ирачког рата на страни нападача.

2005 – У Паризу је умро коментатор, новинар, један од оснивача београдског недељника „Време“ Стојан Церовић.

2006 – У Паризу је умро Бернар Лакост који је више од 40 година био на челу царства Лакост, светски познатог по мајицама са знаком крокодила.

2009 – На улице Напуља изашло је десетине хиљада људи како би одали пошту жртвама мафије и затражили да југ Италије више не буде упориште организаног криминала.

2010 – Умро је директор оперског фестивала у Бајројту Волфганг Вагнер, унук славног немачког композитора Рихарда Вагнера. Читав живот посветио је наслеђу свог деде, а чувени фестивал водио од 1951. до 2008.

2014 – У Бриселу лидери ЕУ потписали политички део споразума о придруживању са Украјином.

2017 – Преминуо је Мартин Мекгинис бивши заменик премијера Северне Ирске, командант ИРЕ и један од лидера римокатоличког Шин Фејн.

Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.