Петнаестогодишње дете тешко је повређено је у снажом земљотресу који је погодио Загреб. За њим је уследио још један слабији. Има повређених, а и заробљених особа. Земљотрес се осето и у суседним земљама. У неким зградама у Љубљани је нестало струје, а они који живе у солитерима кажу да је потрес био веома јак, јавља дописник РТС-а.

Јутрос у 6.23 снажан земљотрес погодио је главни град Хрватске, Загреб.

Земљотрес је био јачине 5,3 по Рихтеровој скали, а епицентар је био на седам километара од града.

Иако је агенција Хина претходно јавила да је прва жртва земљотреса у Загребу петнаестогоишње дете, тамошњи медији јављају да је дете живо, али у критичном стању.

„Дијете је врло, врло критично, али још радимо даљње мјере, у овом часу се проводи ЦТ снимање, да се утврде озљеде“, рекао је директор Дечје болнице у Kлаићевој за хрватски сервис регионалне телевизије Н1, Горан Роић.

Портал Индекс јавља да је у неким деловима града на кратко нестала струја, као и да има попуцалих зидова и обрушених кровова. Попадале су полице са књигима по становима.

На подручју Загреба након јутрошњих потреса има заробљених особа, наводе у ватрогасној служби, а у деловима града још нема струје и воде.

Оштећена је и Саборна црква Преображења Господњег на Цветном тргу.

Како је за ХРТ речено у Загребачкој надбискупији, пао је и врх јужног торња на Загребачкој катедрали.

Земљотрес је узнемирио Загрепчане који не памте тако снажан потрес у свом граду и масовно су изашли из станова и кућа.

У 7.01 у Загребу се осетио нови потрес, који је трајао нешто краће од првог.

Јачина је износила пет јединица Рихтера са епицентром десет километара северно од хрватске престонице, јавља Јутарњи лист.

Због новонастале ситуације, у загребачкој универизететској библиотеци одржан је састанак хрватског државног врха.

Хрватски предеседник Зоран Милановић рекао је да је најважаније да грађани прате упутства надлежних.

„Они постоје ради оваквих ситуација, све друго можете занемарити“, поручио је Милановић.

Премијер Андреј Пленковић рекао је да је потрес био најјачи у последњих 140 година.

„Постоје бројна оштећења. Позивамо грађане на опрез. Препоручујемо да за сада останете испред зграда“, истакао је Пленковић.

Састанку су поред Пленковића и Милановића присуствовали и председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић, потпредседник хрватске владе Дамир Kрстичевић и загребачки градоначелник Милан Бандић.

Земљотрес се осетио и у Словенији, Аустрији, БиХ и Мађарској.

У неким зградама у Љубљани је нестало струје, а они који живе у солитерима кажу да је потрес био веома јак, јавља дописник РТС-а.

ИзворРТС
Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.