809 – Умро је багдадски калиф Харун ал-Рашид. Током владавине од 786. до 809. успешно је ратовао против Византије и Хазара, размењивао је посланице и дарове с Карлом Великим и одржавао дипломатске односе с Кином. Његов лик идеализован је у арапској народној поезији и „Причама из хиљаду и једне ноћи“.

1391 – Умро је Твртко I Котроманић, босански бан од 1353, а од 1377. краљ. Најмоћнији босански владар крунисан је у манастиру Милешеви узевши титулу краља Србије и Босне, чему је 1382. додао титулу краља Далмације, Хрватске и Приморја. Његовом смрћу окончано је ширење и успон босанске државе.

1765 – Британски парламент донео је Закон о таксама, намећући дажбине и америчким колонијама.

1801 – У завери дворских официра убијен је руски цар Павле I Петрович Романов. Наследио га је син Александар I.

1842 – Умро је француски писац Анри Бејл Стендал, зачетник велике епохе француског реализма и један од твораца реалистичког и психолошког романа („Црвено и црно“, „Пармски картузијански манастир“, „Лисјен Левен“).

1861 – Уједињена Италија формирала је прву владу, а први премијер постао је гроф Камило Бенсо ди Кавур, истакнути борац за уједињење Италије.

1863 – Рођен је српски геолог Светолик Радовановић, члан Српске краљевске академије, професор Универзитета у Београду, први министар привреде у Србији. Реформисао је српско рударско и шумарско законодавство, а 1892. је с геологом Јованом Жујовићем основао Српско геолошко друштво.

1903 – У демонстрацијама око 5.000 студената, ђака и радника против апсолутистичког режима српског краља Александра Обреновића, које су организовали студенти – социјалисти Димитрије Туцовић и Триша Кацлеровић, у Београду је у сукобу с полицијом погинуло пет, а рањено шест људи. Ухапшено је више од 120 демонстраната, против 27 подигнута је оптужница, а Туцовић и Кацлеровић су морали да емигрирају.

1910 – Рођен је јапански филмски режисер Акира Куросава, који је прославио јапанску кинематографију, једини режисер добитник два Оскара за најбољи инострани филм („Рашомон“, „Седам самураја“, „Крвави престо“, „Кагемуша“).

1912 – Рођен је немачки инжењер Вернер фон Браун, конструктор ракетних пројектила „Фау-1“ и „Фау-2“, којима је у Другом светском рату бомбардована Велика Британија. После рата емигрирао је у САД, где је руководио производњом ракетних пројектила „Редстоун“ и „Јупитер Ц“, којим је 1958. лансиран први амерички вештачки сателит „Експлорер-1“.

1918 – Гигантски немачки топ „Велика Берта“ бомбардовао је у Првом светском рату Париз с више од сто километара раздаљине.

1919 – Бенито Мусолини основао је у Милану Фашистичку партију (Фасци ди Цомбаттименто).

1945 – Почела је Битка на Рајни у Другом светском рату, између савезника и Немачке, завршена у априлу победом савезничких снага.

1950 – Ступила је на снагу Конвенција о оснивању Светске метеоролошке организације и тај дан се обележава као Светски метеоролошки дан.

1953 – Умро је српски вајар Ђорђе Јовановић, члан Српске академије наука и уметности, професор и директор Уметничке школе у Београду, творац биста многих државника, војсковођа, научника, уметника и више јавних споменика.

1956 – Пакистан је према новом уставу постао Исламска Република.

1966 – Кантерберијски надбискуп састао се у Риму с папом. То је био први сусрет два црквена поглавара од оснивања Англиканске цркве пре 400 година.

1983 – Умро је др Барни Кларк, први човек којем је уграђено вештачко срце. Кларк је с вештачким срцем живео 112 дана.

1994 – Председнички кандидат владајуће Револуционарне институционалне партије Мексика Луис Доналдо Колосио убијен је на предизборном митингу у Тихуани.

1999 – Председник СР Југославије Слободан Милошевић одбио је, након вишедневних преговора с међународним посредницима, укључујући и специјалног изасланика САД Ричарда Холбрука (Рицхард Холбброоке), мировни план за Косово и размештање страних трупа у покрајини. Генерални секретар НАТО-а је потом активирао наредбу о отпочињању ваздушних удара на СР Југославију, који су почели наредног дана.

2001 – Након 15-годишње мисије у свемиру, руска свемирска станица „Мир“, која је својевремено Русији донела статус „свемирске силе“ уништена је потапањем у Тихом океану.

2003 – На референдуму преко 92 одсто грађана Словеније изјаснило се за улазак те земље у Европску унију.

2006 – Јужноафриканац Мајк Хорн и Норвежанин Борг Оусланд први су људи који су скијама прешли преко замрзнутог Арктичког океана, чиме су окончали експедицију дугу 1.000 км – од северног Сибира до Северног пола.

2010 – Председник САД Барак Обама потписао је историјски закон о здравственој заштити која се проширује на десетине милиона Американаца и којим се спречавају злоупотребе осигуравајућих компанија.

2011 – Преминуо је политичар, дипломата и писац Живорад Ковачевић. Био је градоначелник Београда (1974-1982), амбасадор СФРЈ у Вашингтону (1987-1989) опозван због неслагања са политиком Слободана Милошевића, оснивач и копредседник Игманске иницијативе и председник Европског покрета у Србији (од 1999). Аутор је више публицистичких дела међу којима су најпознатија „Србија и свет: између ароганције и понизности“ и „Америка и распад Југославије“, као и три српско-енглеска речника.

2011 – Умрла је америчка глумица и једна од највећих холивудских звезда Елизабет Тејлор (Елизабетх Таyлор). Добитница је два Оскара за улоге у филмовима „Ко се боји Вирџиније Вулф“ и „Буттерфилед 8“, а запажене улоге остварила је и у филмовима „Мачка на усијаном лименом крову“, „Клеопатра“, „Див“, „Леси се враћа кући“.

2013 – Нигеријски романописац, песник и критичар Чинуа Ачебе преминуо је у Бостону (САД) у 82. години. Светску славу стекао је својим дебитантским романом „Свет који нестаје“ из 1958, који се сматра најчитанијом књигом модерне афричке књижевности.

2014 – Умро је Адолф Суарес први демократски изабран премијер Шпаније (1977) после готово четири деценије фашистичке диктатуре Франциска Франка.

Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.