1401 – У походу кроз Азију и Средоземље татарски војсковођа Тамерлан освојио је Дамаск.

1603 – Умрла је енглеска краљица Елизабета Прва. Током њене 45-годишње владавине Енглеска је постала водећа земља у производњи текстила и вуне, основала је своју прву колонију у Северној Америци, Вирџинију, утемељила Источноиндијску компанију, а британски морепловци, трговци и гусари створили су темеље будуће британске империје. Престо је наследио шкотски краљ Џејмс VI, чиме је као Џејмс I објединио енглеску и шкотску круну. Заједнички парламент основан је 1707, када су се две земље ујединиле у Велику Британију.

1736 – У Будиму је мучењем на точку убијен вођа српских устаника Пера Сегединац, који је 1735. у Поморишју, Бачкој и Посавини подигао Војвођане против Аустрије. Моришки командант је опеван у народним песмама, а Лаза Костић је написао драму „Пера Сегединац“.

1882 – Немачки бактериолог Роберт Кох објавио је да је изоловао бактерију која изазива туберкулозу, касније познату као „Кохов бацил“.

1882 – Умро је амерички писац Хенри Водсворт Лонгфелоу, аутор епске поеме „Хијавата“ у којој је приказао фолклорно богатство северно-америчких Индијанаца.

1891 – Велика Британија и Италија постигле су споразум о границама колонија у подручју Црвеног мора.

1905 – Умро је француски писац Жил Верн, који је својим научно-фантастичним романима одиграо велику улогу у популаризацији науке и предвидео многа каснија научна достигнућа. Написао је 57 романа од којих су најпознатији „Пут око света за 80 дана“, „Двадесет хиљада миља под морем“, „Пут на Месец“, „Пут у средиште Земље“, „Пет недеља у балону“.

1945 – Америчке и британске трупе су у Другом светском рату прешле реку Рајну и наставиле надирање у унутрашњост Немачке.

1945 – У Београду је потписан споразум владе Демократске Федеративне Југославије и Управе УН за помоћ и обнову (УНРА). Споразумом је предвиђено да УНРА помогне у храни, лековима, обући и одећи и да упути стручњаке за обнову пољопривреде, индустрије и саобраћаја.

1962 – Умро је швајцарски физичар, балониста и истраживач морских дубина Огист Пикар, професор Универзитета у Бриселу. Године 1931. постао је први човек који је доспео у стратосферу, попевши се балоном до 15.780 метара. Од 1938. спуштао се батискафом 48 пута у океанске дубине и до 4.000 метара.

1972 – Велика Британија је успоставила директну контролу у Северној Ирској да би спречила сукобе паравојних група римокатолика и протестаната.

1976 – У Аргентини је власт преузела војна хунта генерала Хорхеа Виделе, а председница Исабела Перон је ухапшена.

1976 – Умро је британски фелдмаршал Бернард Ло Монтгомери, један од водећих савезничких војсковођа у Другом светском рату. Победа његове Осме армије над Афричким корпусом немачког фелдмаршала Ервина Ромела (Ерwин Роммел) у бици код Ел Аламејна крајем 1942. преокренула је ток рата у Африци.

1980 – У Ел Салвадору је убијен најгласнији критичар војних власти у тој земљи захваћеној грађанским ратом, надбискуп Сан Салвадора Оскар Арнулфо Ромеро. Смрт утицајног и популарног борца за реформе и људска права изазвала је даље заоштравање кризе.

1989 – У водама Аљаске брод „Ексон Валдез“ испустио је више од четири милиона тона нафте.

1990 – Шри Ланку је напустило 2.000 индијских војника, последњих из контингента од 50.000, који су две и по године безуспешно покушавали да савладају оружану побуну тамилских герилаца против централних власти у Коломбу.

1999 – У 20.00 снаге НАТО почеле су ваздушне ударе на СР Југославију. Током 78 дана акције под називом „Милосрдни анђео“, у којој је учествовало 19 земаља, погинуло је преко 1.000 људи, а више хиљада је рањено. Тешко је оштећена инфраструктура, војни и цивилни објекти, а штета је процењена на око 30 милијарди долара.

1999 – Влада СР Југославије прогласила је ратно стање.

2000 – Лидери Европске уније на састанку у Лисабону усагласили су нову стратегију на Балкану – јачање веза са опозицијом и „цивилним друштвом“ у Србији у циљу постизања демократског преображаја у целој СР Југославији.

2002 – Први пут у 74-годишњој историји Оскара, двоје глумаца црнаца добили су ту награду за најбољу мушку и женску улогу: Дензел Вошингтон за улогу у филму „Дан обуке“ а Хале Бери у филму „Бал чудовишта“.

2003 – Жупанијски суд у Ријеци (Хрватска) осудио је бившег хрватског генерала Мирка Норца на 12 година затвора за злочине над Србима у Госпићу 1991. године.

2005 – Опозиција у Киргистану је преузела власт и на место председника државе Аскара Акајева именовала опозиционог посланика Курманбека Бакијева. Тулипанска револуција или револуција лала је назив за догађаје у Киргистану који су довели до смене власти и због низа детаља сматрају се делом тзв. „обојених револуција“.

2008 – Умро је Борис Дворник, један од најпознатијих глумаца у историји Хрватске и некадашње СФРЈ. Најширу популарност стекао је улогама у ТВ серијама „Наше мало мисто“, „Капелски кресови“ и „Вело мисто“.

2010 – Умро Стеван Никшић, новинар и уредник НИН-а, један од оснивача Новинске агенције Бета и Независног удружења новинара Србије.

2016 – Хашки трибунал осудио је на казну од 40 година затвора бившег председника Републике Српске и врховног команданта њених оружаних снага Радована Караџића (71). Караџић је проглашен кривим за геноцид у Сребреници и злочине против човечности над Муслиманима и Хрватима током рата у БиХ, 1992-95. године.

2017 – Бивши председник Египта Хосни Мубарак пуштен је на слободу после шест година притвора током истраге више случајева покренутих после „Арапског пролећа“ које је довело до његовог свргавања 2011. године.

Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.