Информисање

На основу Одлуке СО Соколац, број. 01-023-3 од 30.01. 2009. године, основано је ЈП „Инфо центар“ Соколац, који је уписан у судски регистар 11.02.2009. године, а са активним радом започео је 22.04.2009. године. Претежна дјелатност предузећа је радио телевизијска. Свакодневно емитовање радио програма врши се на фреквенцији 99,9 мегахерца, која је власништво РТРС.

Новинари ЈП „Инфо центра“ уређују властити програм Инфо радија у свакодневном трајању од 09 до 15 часова, издају Соколачке новине, једном мјесечно и врше свакодневну размјену информација са колегама из Радија Источно Сарајево, сарађују са РТРС, а од штампаних медија, са „Гласом Српске“ и „Блицом“.

Актуелна дешавања општине Соколац и Града Источно Сарајево представљена су свакодневно у информативном програму, а посебно у емисијама: Новости, Соколачка хроника и Хроника града Источно Сарајево. Ту су привредне, образовне, културне, спортске, забавне, омладинске, дјечије и религијске емисије које се емитују на таласима Инфо радија.

Општина Соколац је информативно покривена сљедећим електронским медијским кућама из Републике Српске: Радио-телевизија Републике Српске, Радио Источно Сарајево и телевизија преко кабловске мреже, Радио-телевизија „БН“, Алтернативна телевизија Бања Лука, Телевизија „ОСМ“, „Пинк“ телевизија, ФТВ, БХТ, као и кабловска мрежа „Елта кабел“ из Добоја.

Што се тиче штампаних гласила, све дневне новине из Републике Српске, Федерације БИХ и Србије свакодневно долазе на киоске на подручју Сокоца. Ту су прије свега: Глас Српске, Независне новине, Фокус, Вечерње новине, Блиц, Политика, Аваз итд.

Грађанин Сокоца није ускраћен за информације из ширег и ужег региона путем дневних штампаних медија. Новинска агенција „СРНА“ има своје дописништво у Сокоцу. Службени гласник и Службене новине града Источно Сарајево, објављују правне промјене и дио су штампаних гласила које долазе у општину Соколац.

Интернет комуникација веома је важна за информисање грађана Сокоца и веома битан сегмент у области информисања и развоја демократских односа. Општина Соколац основала је 13.11.2012.године wеб портал Соколац-срце Романије, на коме је представљена цјелокупна историја романијског подручја као и све спортске, културне, привредне и скупштинске актуелности. Све значајније институције имају свој wеб сајт, које су доступне путем интернета у цијелом свијету. Битно је истаћи да у Сокоцу постоји могућност приступа и прикључка на различите интернет провајдере који дјелују на овом подручју.

На основу изнесених информација може се закључити да је територија општине Соколац медијски покривена властитим средствима информисања и великим бројем електронских медија, штампаних гласила и осталих начина информисања грађана, што доприноси демократизацији друштва и транспарентности рада локалне управе.