ЈП „Инфо центар” Соколац

На основу Одлуке СО Соколац, број. 01-023-3 од 30.01. 2009. године, основано је ЈП „Инфо центар“ Соколац, који је уписан у судски регистар 11.02.2009. године, а са активним радом започео је 22.04.2009. године. Претежна дјелатност предузећа је радио телевизијска.

infocentarsokolac

„Инфо центар” Соколац од је посебног значаја за општину Соколац. У свом саставу има радио и Соколачке новине. Запошљава 10 радника, од којих су шесторо новинари, двоје техничари, један спикер-водитељ и један административни радник.

ИНФО РАДИО

inforadiosokolac

Инфо радио емитује програм сваки дан од 9 до 15 часова, на фреквенцији 99,9 мегахерца, која је власништво РТРС.

СОКОЛАЧКЕ НОВИНЕ

sokolackenovine

„Соколачке новине” излазе мјесечно, углавном на 28 страна, а по потреби и више. Лист штампа штампарија ,,Соколац”, задовољавајућег је квалитета, у пуној колор техници.

ПОРТАЛ „СОКОЛАЦ-СРЦЕ РОМАНИЈЕ“

Портал Соколац-срце Романије је званични портал Општине Соколац, једне од шест градских општина Града Источно Сарајево. Интернет комуникација веома је важна за информисање грађана Сокоца и веома битан сегмент у области информисања и развоја демократских односа. Општина Соколац основала је 14. новембра 2012. године wеб портал Соколац-срце Романије, на коме се свакодневно представља историја романијског подручја као и све спортске, културне, привредне и скупштинске актуелности.

ИСТОРИЈАТ

“Инфо центар” настао је након стечаја Радио-станице ,,Романија” а „Радио Романија” својим радом отпочео је 30. новембра 1975. године. Била је то 39. радио станица у Босни и Херцеговини. Отворио ју је тадашњи предсједник Извршног вијећа СР БиХ Миланко Реновица. За првог главног и одговорног уредника постављен је дипломирани политолог Бранимир Ђурковић.

Тог историјског 30. новембра 1975. године, ученица осмог разреда ОШ „Славиша Вајнер Чича“, Сњежана Врбарац, прочитала је прву вијест о ономе што се дешавало претходног дана, када је обиљежена стогодишњица основног образовања на подручју соколачке општине.

Радио Романија кренула је пуном паром и стално расла. У њене редове стижу млади новинари Велимир Елез, Грујо Караџић, Добрила Абазовић, Сузана Обрадовић и Сњежана Божић, спикери – водитељи програма Радмила Подинић, Горан Живковић, Гордана Гошић, технички реализатори Слободанка Пурковић, Миленко Пушоња, Радомир Цуровић, Милица Радовић, Наташа Сташевић… Музички уредник био је професор Богољуб Спремић.

Радио Романија имао је и врсне дописнике – Сретен Митровић и Марко Миличевић из Рогатице, Хасан Хеља из Хан Пијеска, Звонимир Ђорђевић из Олова. Било је то вријеме огромног ентузијазма на свим пољима стваралаштва, а главни покретачи су били млади људи.

Пожељевши успјех у раду младом колективу „Радио Романија”, Миланко Реновица је рекао да је то диван дан народу Романије те тадашњи Дан Републике, што је заиста и био. Општине Хан Пијесак, Рогатица и Соколац су 15 година (до распада СФРЈ и БиХ) имале најефикасније средство информисања у дотадашњој историји. „Радио Романија“ није само информисао грађане ових општина већ је и у сарадњи са програмима Радио Сарајева, понекад и Београда, вијести са Романије слао даље у свијет.

Поред Бранимира Ђурковића, програм „Радио Романије” припремали су Бранко Гајевић, политолог, Велид Џиндо такође политолог, док је техничар на реализацији био Митар Беатовић.

Почетак радија „Радио Романије” обиљежили су спикери: Загорка Зечевић, Радмила Подинић, Фадил Селимовић и Марин Цвијетић. Од старта Радио је имао и музичког сарадника, наставника музичког образовања Богољуба Спремића.

Нешто касније у програм се укључује још један политолог, Велемир Елез, а затим и Грујо Караџић. Од 1982. године стижу први дипломирани журналисти: Сузана Обрадовић и Добрила Станић.

Кроз програм радија и странице новина прошао је значајан број посленика јавне ријечи и све је ишло на добро, па и у вријеме отаџбинског рата. Имао је своје новине, радио и краће вријеме своју телевизију. Када је завршен рат, медији су наставили нормално да раде, изузев телевизије, јер је у Палама основан „S“ канал, од кога ће настати Радио-телевизија Републике Српске. Међутим, сасвим неочекивано и без икаквог ваљаног разлога, 3. јануара 2002. године Регулациона агенција за комуникације угасила је „Романију“. Пуних шест година Соколац није имао свој радио. Тек 31. марта 2008. године поново се огласио сингл, овога пута под именом Радио „Соколац“. Касније ће овај радио бити под трећим именом „Инфо радио“ који је у саставу Јавног предузећа „Инфо-центар“, чији је оснивач општина Соколац.

Екипа прекаљених новинара, потпомогнута младим снагама, чини изванредан кадар са каквим би се мало која општина у БиХ могла похвалити. Нажалост, знатно прије времена сјајну екипу је због смрти напустио врстан новинар и уредник Бранко Гајевић. Новинари и сви запослени у „Инфо-центру“ се надају да ће им се ускоро испунити жеља – да емитују програм на властитој фреквенцији. Соколац је то заслужио, заслужили су то и ови врсни новинари и сви запослени у „Инфо центру“.

ТЕЛЕВИЗИЈА „СОКОЛАЦ“

Послије рата (1997.године) на Сокоцу је основана Телевизија Соколац. Новинари телевизије били су Велемир Елез, Бранко Гајевић, Дајана Бартула, спикери Снежана Божић и Љиљана Копривица, техничка обрада Небојша Кнежевић и Мићо Миовчић. Телевизија Соколац није дуго радила, те је 1998.године њен рад престао.