Култура

Соколац је препознатљив по културним дешавањима. За то су најзаслужнији Установа за културу, Културно-умјетничко друштво „Романијска луча“, Народна библиотека, Удружење ликовних умјетника „Петорица из Сокоца“, Књижевни клуб „Романија“, Гусларско друштво „Романија“, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, Музичко удружење „Акорд“, Мото клуб „Романија“ и „Инфо центар“.

Од културних манифестација треба издвојити традиционалне: Васкршње свечаности (април и мај), Видовданске пјесничке сусрете, Дан општине Соколац – Илиндан, Госпоинске вечери културе, које се одржавају у другој половини августа, Недјељу дјетета у првој половини октобра, Никољданске свечаности у децембру, Дане дјечије радости, који су на програму у посљедњој седмици децембра, годичњи концерт Културно-умјетничког друштва „Романијска луча“, који се одржава на дан крсне славе друштва – Светог Симеона Мироточивог, ревију гуслара „Романијо, горо од јунака“, Мото сусрете на Романији…

Значајно је напоменути и традиционални духовни скуп 11.августа у порти манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији, манифестацију „Дани романијског меда и љекобиља“, која се одржава истог дана у манастирској порти на Равној Романији, као и централну духовну свечаност посвећену обиљежавању Видовдана, која се одржава сваке прве недјеље по Видовдану у порти цркве Светог пророка Илије у Сокоцу у организацији Епархије дабробосанске.

ЈУ ЗА КУЛТУРУ „ПЕРО КОСОРИЋ“ СОКОЛАЦ

АДРЕСАР И КОНТАКТ

Адреса: Цара Лазара бб
Телефон: +387 (0) 57 448 407
Факс: +387 (0) 57 448 407
Е-mail: uksokolac@gmail.com

Своје годишње програмске задатке Установа за културу реализује у складу са трајно дефинисаним Програмом рада који обухвата 10 области и укључује: а) сталне програмске активности, б) традиционалне, ц) датумски утврђене манифестације и укључивање у програме других институција и удружења.

У групу а) спадају сљедеће активности: рад на развоју музичког, ликовног, књижевног и драмско-рецитаторског израза, област заштите изворности и етно-специфичности гласиначко-романијског поднебља, еко-програм, организација концерата и приредби, намјенских изложби и презентација ликовног стваралаштва, организација књижевних и пјесничких вечери, презентација позоришних садржаја, програм укључивања у активности актуелних дешавања у граду везан за учешће у организацији намјенских забавних вечери, академија и сл, те програм остваривања конструктивних партнерских односа са удружењима и институцијама у склопу обиљежавања духовно, истиријски и културолишки значајних датума. Поменуте активности врше се у оквиру конституисаних секција и интерактивних креативних радионица из различитих области стваралаштва, као што су сликарска, секција примијењене умјетности, драмско-рецитаторска, литерарно-новинарска, планинарско-еколошка секција.

Група б) укључује обиљежавање традиционалних културно-забавних, духовних и едукативних манифестација, која се углавном вежу за значајне датуме из националне историје и духовности, те датуме који су везани за укључивање средине у актуелне токове у свијету по систему укључивања у савремене токове мултукултуралне размјене културног производа, засноване на обједињавању традиционалних са новим и иновативним облицима развоја културолошког изараза. Ради се о сљедећим манифестацијама:

  • „Дани Светосавља“ – јануар
  • „Прољећне свечаности“ (обједињене двије комплементарне манифес.) – април-мај
  • „Госпојинске вечери културе“ (од 10.08 – 28.08)
  • „Дани остваривања дјечијих права и жеља“ (проширена манифестација „Недјеља дјетета“ – октобар – новембар
  • „Никољданске свечаности“ (од 18.12-19.12)
  • „Дани дјечије радости“ – крај децембра – прва половина јануара наредне године.

У групу ц) спада обиљежавање 1. Обиљежавање 27.јула, Дана народа и народности БиХ, гдје се Установа појављује у својству суорганизатора и креатора програма у партнерству са СУБНОР-ом, 2. Обиљежавање 2. августа, Св. пророка Илије, крсне славе општине Соколац, 3. Обиљежавање 15. септембра, Дана пробоја солунског фронта, у чију организацију се Установа уључује као организатор културног програма у сарадњи са Удружењем потомака и поштовалаца солунских добровољаца 1912- 1914. године.

ЈУ НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „СОКОЛАЦ“

АДРЕСАР И КОНТАКТ

Адреса: Ул. Јове Јанковића бб
Телефон: +387 (0) 57 401 350
Факс: +387 (0) 57 401 351
Е-mail: nabis@teol.net

Народна библиотека Соколац основана је 23.01.1926. године и од тада успјешно задовољава потребе ученика, студената и осталих становника општине Соколац.

Библиотека прикупља и стручно обрађује, чува и обнавља библиотечку грађу, пружа помоћ при избору и коришћењу библиотечке грађе, води каталоге и другу документацију о библиотечкој грађи, води евиденцију о корисницима и коришћењу библиотечке грађе, самостално и у сарадњи са другим библиотекама образује и чува завичајну збирку, организује културне манифестације и друге облике активности за развијање интереса за библиотечку дјелатност.

Библиотека омогућава ширење знања и информација и својим корисницима чини доступним приступ информацијама у свим форматима и облицима, чува и промовише културу у најширем смислу и утиче на културни развој локалне заједнице.

Библиотека врши стручни надзор и организује рад у библиотекама Основне, Средње школе и Психијатријске болнице у Сокоцу.

Разноврсни фонд библиотеке броји 26.300 библиотечких јединица који је евидентиран ,стручно обрађен и смјештен у четири одјељења.

  1. Дјечије одјељење садржи око 8.400 библиотечких јединица намијењених дјеци од предшколског до узраста завршног разреда основне школе.
  2. Одјељење белетристике на својим полицама има око 15.100 књига свих жанрова из књижевности разних земаља.
  3. Одјељење стручне књиге и серијске публикације располаже фондом од 2.300 јединица из више области љдског знања.
  4. Одјељење завичајне збирке броји око 500 јединица и интезивно се ради на прикупљању грађе на подручју општине Соколац.

Читаоница има простор од 17 мјеста и могу да је користе дјеца и одрасли за читање у слободном времену, озбиљно учење, групни рад итд.

Библиотека има тенденцију ширења спектра услуга и креирања и реализовања програма континуираног образовања и развијања свијести о значају културног уздизања.