Позив инвеститорима

Поштовани,

Соколац има стратешки значај јер представља кичму развоја источног дијела као и везу града Источно Сарајево са осталим дијеловима Републике Српске.

Економским стагнирањем Републике Српске, али и назадовањем долази до демографског пражњења Сокоца, и овог региона што у стратешком смислу може да наруши територијалну и етничку структуру источног дијела Републике Српске. Измјеном етничке структуре и економском зависношћу, град Источно Сарајево би постао енклава без ресурса и инфраструктуре, окружен несрпским становништвом што би у будућности вјероватно довело до његовог нестанка. Стога се мора зауставити тренд економског пропадања и развој Сокоца базирати на ресурсима и компаративним предностима којима располаже.

Општина Соколац је смјештена на широком платоу Гласинца у подножју планине Романија,  на благо заталасаној висоравни које сачињавају простране ливаде, пашњаци и комплекси четинарских шума. Посједује значајне природне ресурсе потребне за развој пољопривредне дјелатности, а богатство шумом ствара потребне предуслове за развој дрвне индустрије са високим степеном финализације производа. Захваљујући надморској висини и конфигурацији терена Соколац је и ваздушна бања, погодна за развој различитих видова туризма, захваљујући и близини града Сарајева и олимпијске планине Јахорине. Постоји значајан потенцијал за развој спортског и сеоског туризма уз традиционално добру и еколошки здраву исхрану.

Моји сарадници и ја, желимо да наставимо опоравак општине Соколац. Због тога ћемо урадити посебан програм економског опоравка, кроз заустављање процеса деаграризације и поспјешивање руралног развоја, кроз ефикасније кориштење природних ресурса и компаративних предности са којима Соколац располаже. За потенцијалне инвеститоре одобрили смо посебне погодности и уступке јер желимо привући наше родољубе и бизнисмене да уложе свој капитал на подручју наше општине. Сокоцу требају инвестиције а менаџмент општине спреман је на уступке. Искористићемо предности Закона о јавно приватном партнерству Републике Српске, и на тај начин омогућити улазак приватног капитала и обезбједити спој јавног и приватног интереса на добробит свих наших суграђана.

Посебну пажњу ћемо посветити индустријском развоју кроз пројекат “Развијте свој бизнис уз подршку општине“ и развој пословне зоне на магистралном путу према Рогатици. Активно ћемо радити и на развоју дрвне индустрије, услужних дјелатности, пољопривреде, сточарстава, традиционалних пољопривредних производа, унапређењу сеоског и етно туризма и по том основу изградње етно-села на Равној Романији.

Позивам вас да нас подржите у нашим настојањима да Соколац буде боље мјесто за живот.

С поштовањем,

Начелник општине Соколац
Милован Бјелица