Центар за социјални рад Соколац већ петнаесту годину учествује у пројекту „Социјализација дјеце у Републици Српској“.

Циљеви пројекта су стварање бар дјелимично приближних услова за задовољавање развојних потреба дјеце Републике Српске, социјализација и интеграција дјеце са сметњама у развоју и дјеце из социјално угрожених породица. Један од циљева је развијање осјећаја емпатије код дјеце учесника Пројекта, њихова афирмација и подизање нивоа социјалних компетенција и упознавање са међусобним специфичностима и индивидуалним разликама кроз програмске активности и садржаје.

Према ријечима директорице Центра за социјални рад Соколац, Сњежане Башевић циљне категорије дјеце су – дјеца код којих је извршена процјена потреба и усмјеравање у смислу Правилника о процјени потреба и усмјеравању дјеце и омладине са сметњама у развоју, дјеца са хроничним обољењима, дјеца без родитељског старења, дјеца из структурално и функционално промијењивих породица, дјеца чији је један од родитеља (или оба) инвалид од прве до четврте категорије, дјеца демобилисаних бораца која се налазе у статусу социјалне потребе, те дјеца из вишечланих породица, лошијег материјалног стања.

– Пројектом су обухваћена дјеца узраста од шест до петнаест година, и дјеца са сметњама у развоју до седамнаест година. Ова активност се већ другу годину одвија у хостелу „Ужице“ у Бечићима, општина Будва. Деветнаесторо дјеце са подручја наше општине путује 25. августа ове године и боравиће у Црној Гори десет дана. Са њима у пратњи одлазе  два васпитача и један родитељ.Четворо дјеце одлази уз помоћ Борачке организације Соколац, истакла је Башевић.

Влада Републике Српске је, у оквиру овог пројекта, у протеклих 17 година омогућила љетовање на јадранској обали за око 25.000 дјеце осјетљивих категорија из свих општина Српске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име