„Шуме Српске“ никада нису раскинуле контроверзни споразум који су прије шест година потписале са фирмом „Форест Био Енергy“ Бањалука, а којим су се обавезале годишње испоручивати чак 400 хиљада кубних метара дрвне сјечке, сазнаје портал Капитал.

У „Шумама“ РС су потврдили ову информацију, правдајући се да су оквирни споразум о пословно-техничкој сарадњи са компанијом „Балкан Инвестмент анд Девелопмент лимитед“ са Кипра закључили поступајући по закључку Владе РС од 24. новембра 2009. године.

Овим споразумом било је предвиђено оснивање заједничког предузећа које би користило дио шумског отпада, те је формирана фирма „Форест Био Енергy“ Бањалука у којој „Шуме РС“ имају 20 одсто власништва.

Половином 2011. године „Шуме“ су са овим предузећем потписле Оквирни споразум о експлоатацији дрвне масе у енергетске сврхе извођењем радова мелиорације и реконстукције изданачких шума и испорукама шумских дрвних сортимената ниже вриједности који је, како су за Капитал потврдили у „Шумама“ још увијек на снази.

„Међутим, према нашој евиденцији „Шуме Српске“ овом предузећу до данас нису испоручивале шумски дрвни отпад, као ни остале шумске дрвне сортименте, а испорука није планирана ни у текућој као ни у 2018. години“, рекли су у „Шумама Српске“.

На питање Капитал-а да ли би „Шуме“ могле да сносе одговорност због неиспуњавања обавеза из споразума у овом јавном предузећу су рекли да је тим споразумом предвиђено да ће „Форест Био Енергy“ на основу годишњег уговора на крају сваке године из тржишних вишкова „Шума РС“ преузимати сортименте ниже вриједности, те да како нема уговора нису у обавези да испоручују сортименте.

„У протеклом периоду није потписан уговор којим би се прецизирале количине и начин испоруке, што значи да јавно предузеће, без закључених уговора није у обавези да испоручује сортименте на основу оквирног споразума“, појсанили су у „Шумама“.

„Форест Био Енергy“ без радника и прихода

Према доступним подацима, фирма „Форест Био Енергy“ нема ниједног радника и не остварује никакве приходе. У прошлој години остварила је губитак од 5.335 КМ. Предсједник Управног одбора овог предузећа је Ronald Henricus Joseph Wilhelmus Walschot, а број мобилног телефона који се наводи као контакт овог предузећа није доступан.

Капитал је још 2011. објавио детаље споразума којим су се „Шуме Српске“ обавезале да ће до 2022. године фирми „Форест Био Енергy“ Бањалука сваке године испоручивати по 400.000 кубних метара дрвног отпада.

Потписани протокол и споразум стручњаци из ове области оцијенили су као изузетно штетан, незаконит и монополитистички, с обзиром на то да у складу са тим документима „Шуме“ морају, већински кипарској фирми, за десет година испоручити четири милиона кубика дрвета ниже вриједности, огревно и целулозно дрво, крошње и оно што се процјени као шумски отпад.

На Шумарском факултета тада су за Капитал рекли да је ове количине немогуће обезбиједити и да би сјеча 400.000 кубика створила опасности од ерозије земљишта, те угрозила изворе питке воде.