Општина Соколац ће у наредних 15 дана објавити нови међународни тендер за јавно-приватно партнерство за реализацију пројекта “Систем даљинског гријања са когенерацијом на биомасу на Сокоцу”, вриједног 15 милиона КМ, након што први јавни позив није успио.

Директор консултантске Фирме “Цетеор” /Центар за економски, технолошки и околински развој/ из Сарајева Драган Ајановић рекао је Срни да се настављају активности у вези са пројектом изградње даљинског гријања на Сокоцу, по принципу јавно-приватног партнерства, на коме се ради већ неколико година.

Ајановић је истакао да “Цетеор” пружа техничку помоћ у фази израде студије и тендерске документације, уз асистенцију и финансијску подршку Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/.

“Надамо се да ће тендер бити ускоро објављен и да ће се појавити довољан број озбиљних понуђача јер у општини Соколац постоји ријешеност и потреба за таквим системом гријања. Сада је све до некакве техничке процедуре, да се прво покрене поступак објаве тендера, а онда и пријави довољн број озбиљних партнера”, каже Ајановић.

Он је нагласио да општина Соколац има иницијално заинтересоване партнере за овај пројекат, по принципу јавно-приватног партнерства.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да су данас, у присуству представника из консултанстке Фирме “Цетеор”, прецизиране припремне радње и отклоњени недостаци из првог позива.

“Реализацијом овог пројекта Соколац би добио проширење постојеће Топлане за 5,1 мегават, проширење капацитета производње топлотне енергије за 4,1 мегавата и електричне енергије за један мегават. То би значило проширење топловодне мреже на нових 100.000 метара квадратних”, навео је Бјелица.

Он је истакао да је општина Соколац за пројекат “Систем даљинског гријања са когенерацијом на биомасу” добила сагласност ресорног министарства Републике Српске, како за пројекат даљинског гријања, тако и за производњу једног мегавата електричне енергије, чиме пројекат постаје прихватљивији и “примамљивији” за потенцијалне инвеститоре.

Бјелица је нагласио да комплетан пројекат прати Европска банка за обнову и развој и да је тешко наћи компанију која се до сада дуго бавила овим послом јер је ријеч о новим технологијама и начину рада.

Он је додао да је ЕБРД то увидјела након анализе првог јавног позива инвеститорима да кроз јавно-приватно партнерство улажу у даљинско гријање на Сокоцу, те је због тога данас направљена корекција у критеријумима који ће, како вјерује Бјелица, бити повољнији за инвеститоре.