У манастир у Озерковићима, који је посвећен Светој Тројици, по благослову митрополита Дабробосанског господина Хризостома, прије десетак дана, стигао је игуман Георгије Станковић. Он је данас посјетио начелника општине Соколац Милована Бјелицу, како би разговарали о поновном оживљавању манастира.

Јеромонах Георгије је истакао да је сваки почетак тежак, али да уједно сваки почетак буди осјећања оптимизма и ентузијазама.

– Манастир има велики духовни и национални потенцијал. Вјерујем да може постати мјесто гдје ће се окупљати омладина, гдје ће људи сретати Христа и моћи рјешавати све животне недоумице. Трудићу се да ово мјесто постане мали рај на земљи. Наравно, тенутно није тако. У протекле двије године тамо нико није живио, тако да су потребна значајна улагања. Неопходно је обновити комплетан конак, ријешити питања водоснабдијевања, гријања и прилазног пута, оградити манстир зидом, извршити фрескописање и још много тога. Али, сматрам да нема нерјешиве ситуације у животу, љубав и вјера све побјеђују – казао је игуман Георгије, нагласивши да се заљубио у манастир при првом сусрету.

Општина Соколац је одувијек водила рачуна о његовању вјере на овим просторима.

– Ријетко се среће млад игуман, као што је јеромонах Георгије, са овако лијепим намјерама и великим амбицијама. Неизмјерна је част за све наше суграђане што је стигао у манастир у Озерковићима. У име општине Соколац, даћу све од себе да реализација планова буде успјешна. Један од наших првих корака биће рјешавање водоснабдијевања, јер је тај пројекат у завршној фази. Позивам све привреднике и становнике са подручја општине да се укључе у планове и помогну у складу са својим могућностима – казао је начелник Бјелица.

У манастиру Свете Тројице јеромонах Георгије сам служи молитве, а у блиској будућности вјерује да ће му се придружити још неколико младих монаха.

– Ујутру у 6 часова почиње полуноћница, јутарња служба први час, која се завршава до 9, а вечерња служба је у 17 часова. Сваког петка се служи акатист икони Мајке Божије Јерусалимске, зато што се у манастиру налази копија освећена у Светој Земљи на гробу Господњем. За сада, недјељом и празником, литургија је у 9:30 часова. У свим манастирима она се служи сваки дан. Ја сам не могу, није канонима дозвољено, али ако Бог да, када буде још монаха, служиће се – казао је јеромонах.

Међутим, код игумана Георгија људи могу доћи на исповијест у било које доба дана, јер, како каже, сваки човјек носи терет на души, и уколико се не скине, уништава га.

– Према исповијести се треба односити врло одговорно и то је један од најважнијих сегмената у духовном животу сваког појединца. Не волим када се исповијест скраћује, зато ће моја врата увијек бити отворена за све људе. Овом приликом позивам вјернике да дођу на богослужење, као и због мира, љепоте и чистог ваздуха у Озерковићима – додао је он.

Јеромонах Георгије монашки живот води већ дванаест година. Завшрио је Цетињску богословију, био је стипендиста манастира Острог, а након тога уписао Московску духовну академију, која се налази у Тројици Сергијевој ларви, једној од најстаријих православних образовних институција. Тренутно је на постдипломским студијама на Академији за црквену дипломатију у Москви.