Премијерка Србије Ана Брнабић отворила је у Београду други дигитални самит и истакла да је из пријестонице данас свијету послата порука да Србија, упркос свим изазовима и неразумијевањима, ради на регионалном повезивању, сарадњи и спровођењу споразума и преузетих обавеза.

Брнабићева је истакла да се регионалним споразумом о ромингу, који смањује цијене роминга, иде корак по корак ка другачијој будућности региона о којој сви сањају.

Према њеним ријечима, у таквој будућности, незапосленост је испод пет одсто, плате су веће, млади имају квалитетно образовање, а инвеститори долазе – не због јефтине радне снаге, него због ефикасности, иновативности и креативности људи у региону.

– Из угла Србије, овај споразум показује мапу пута који регион треба да слиједи, а то је више сарадње, договора и међусобног разумјевања у интересу свих грађана који живе у региону – навела је Брнабићева.

Она је рекла да политички моменат за организовање самита и потписивање овог споразума није најбољи, али да будућност региона зависи од тога да се и у оваквим ситуацијама доносе политичке одлуке према којима се ради на стабилности региона, а не на његовом урушавању, као и да се партнерима у свијету покаже да је овај регион стабилан и предвидив партнер.

– Ово је за нас била тешка одлука у вријеме када су већ више од четири мјесеца на снази таксе Приштине на производе из централне Србије и БиХ, а које не одговарају духу садашњег времена и сарадње и представљају директно кршење ЦЕФТА споразума – рекла је Брнабићева.

Брнабићева је истакла да би за Србију најлакше било да је одбила да потпише овај споразум све до тренутка док се поново успостави регионална сарадња и поштовање потписаних споразума, али да су региону потребни рационалност и прагматизам.

Она је рекла да су људи у региону навикли на честе нестабилности и промјене, те да би ту своју сналажљивост, креативност и способност да се брзо прилагоде новим ситуацијама, могли да искористе као своју највећу предност.

– Живимо у доба четврте индустријске револуције у којој цио западни Балкан има прилику, ако смо паметни, разумни и посвећени, да надокнадимо пропуштено и промијенимо судбину – навела је Брнабићева.

Брнабићева је рекла да је овај самит важан и са економске стране, будући да показује да регион прати вријеме у којем се данас живи.

Она је навела да је овај самит окупио више од 4.000 људи, као и више од 200 говорника на чак три сцене.

Државни секретар у Министарству трговине туризма и телекомуникација Србије Татјана Матић раније данас је за РТС рекла да би цијене разговора у ромингу са Црном Гором, Сјеверном Македонијом и БиХ требало да буду ниже за 27 одсто, а са Албанијом 85 одсто.