1541 – У борби за власт шпанских конквистадора, у Лими је убијен освајач Перуа и оснивач града Лима (1535) Франсиско Писаро (Францисцо Пизарро).

1690 – У Београду, на Калемегдану, одржан је велики српски народно-црквени сабор на којем је одлучено да се прихвати позив аустријског цара Леополда на заједничку борбу против Турака, али са територије Угарске.

1810 – Умро је француски проналазач Жозеф Мишел Монголфје (Јосепх Мицхел Монтголфиер) који је с братом Жаком Етјеном (Јацqуес Етиенне) 1783. конструисао први ваздушни балон напуњен загрејаним ваздухом.

1836 – Умро је француски официр Клод Жозеф Руже де Лил (Цлауде Јосепх Роугет, Лисле) који је 1792. написао рецци и компоновао француску химну “Марсељеза”.

1843 – Хонгконг је проглашен британском краљевском колонијом, са Хенријем Потиндззером (Хенрy Поттингер) као првим гувернером.

1856 – Умро је немачки филозоф Макс Штирнер (Маx Стирнер), поборник и теоретичар анархизма. Његово главно дело, “Једини и његова својина” (1845), изазвало је оштре полемике и једно време је било забрањено (“Историја реакције”, “Мањи списи”).

1858 – Потписивањем мировног уговора у Тјенцину завршен је британско-кинески рат. Кина се уговором обавезала да отвори нове луке за европску трговину и да легализује увоз опијума.

1869 – Рођен је српски геолог и палеонтолог руског порекла Владимир Димитријевич Ласкарев, један од најбољих познавалаца терцијара и квартара. Бавио се истраживањем неогена и квартара и фосилне фауне у Србији.

1867 – Са Београдске тврђаве је скинута турска застава, која се четири века вијорила над градом. Три месеца раније Турци су предали кључеве Београда кнезу Михаилу Обреновићу, али је на Београдској тврђави поред српске остала турска застава.

1877 – У ослободилачком рату Србије и Црне Горе против Турске (1876-78) Црногорци су код Спужа потукли турску војску коју је предводио заповедник Скадра Сулејман паша.

1881 – Српски кнез Милан Обреновић закључио је са Аустро-Угарском “Тајну конвенцију” којом се Србија обавезала да ће престати са агитацијом у Босни и Херцеговини и да неће закључити ниједан међународни споразум супротан интересима Беча. За узврат је добио подршку у проглашењу краљевине и независност Српске православне цркве од Цариградске патријаршије.

1892 – Рођена је америчка књижевница Перл Бак (Пеарл Буцк) која је у својим романима описала живот у Кини где је одрасла као кћерка мисионара (“Павиљон жена”, “Добра земља”, “Исток-Запад”). Нобелову награду за књижевност добила је 1938. године.

1898 – Рођен је немачки конструктор авиона и индустријалац Вилхелм Месерссмит (Wилхелм Мессерсцхмитт) који је направио први авион на свету са брзином лета од 1.000 километара на сат (1941).

1905 – Умро је српски писац Јанко Веселиновић, аутор романа “Хајдук Станко” са тематиком из Првог српског устанка и приповедака и романа о сеоском животу (“Слике из сеоског живота”, “Сељанка”).