30. п.н.е. – Умрла је египатска краљица Клеопатра. Према предању, Клеопатра је извршила самоубиство пустивши да је угризе змија отровница. Њеном смрћу угасила се династија Птоломеја, а Египат је постао римска провинција.

1483 – Умро је француски краљ Луј XИ (Луис), који је током владавине од 1461. успео да победи Лигу феудалаца и да ојача централну краљевску власт. Наследио га је син Шарл ВИИИ.

1645 – Холанђани и амерички Индијанци склопили су примирје у Њу Амстердаму (Њујорк).

1748 – Рођен је Жак Луј Давид (Јацqуес Лоуис), најзначајнији представник класицизма у француском сликарству, дворски сликар Наполеона Бонапарте. Извршио је велики утицај на ликовну уметност, али су његови следбеници углавном завршили у шаблону академизма (“Заклетва Хорација”, “Наполеоново крунисање”, “Породица Жерар”, “Убијени Мара”, “Госпођа Рекамје”).

1757 – Руска армија је у Седмогодишњем рату, под командом маршала Степана Фјодоровича Апраксина, поразила пруске трупе у бици код Грос Јегерсдорфа.

1797 – Рођена је енглеска књизевница Мери Шели (Марy Схеллеy) ауторка романа “Франкештајн”, супруга песника Перси Биш Шелија (Перцy Бyссхе).

1871 – Рођен је британски физичар Ернест Ратерфорд (Рутхерфорд) добитник Нобелове награде за хемију 1908. Открио је алфа и бета зраке у радијуму, а бомбардујући азот алфа честицама извео је прву трансмутацију једног елемента у други (1919).

1881 – Француски инжењер Клеман Адер (Цлемент) патентирао је у Немачкој први стереофонски звучни систем.

1914 – У бици код Таненберга у Првом светском рату немачка Осма армија под командом генерала Паула фон Хинденбурга потукла је Другу руску армију генерала Александра Самсонова, која је изгубила око 30.000 људи. Генерал Самсонов је извршио самоубиство.

1918 – Приликом посете фабрици “Михељсон” у атентату је рањен Владимир Илич Лењин. У лидера совјетске Русије пуцале су припаднице Социјал-револуционарне партије Фања Каплан и њена сестра Дора.

1929 – Умро је дуброваки књижевник Иво Војновић, аутор драма “Дубровачка трилогија” и “Еквиноциј”, које су више деценија биле на репертоарима југословенских позоришта.

1940 – У Бечу су завршени разговори представника Немачке, Италије, Румуније и Мађарске (Бека арбитража) на којима су Немачка и Италија присилиле Румунију да уступи Бугарској јужну Добруџу, а Мађарској део Трансилваније.

1940 – Умро је енглески физичар Џозеф Џон Томсон (Јосепх Јохн Тхомсон), који је 1897. открио електрон. Добитник је Нобелове награде за физику 1906.

1942 – Усташе су у Сремској Митровици у Другом светском рату стрељале Саву Шумановића, једног од најбољих српских сликара између два рата. Његове велике композиције “Доручак на трави” и “Пијана лађа” убрајају се међу најзначајнија дела модерног српског сликарства.

1944 – Совјетска армија је у Другом светском рату заузела нафтна поља у Плоештију у Румунији, чиме је немачку војску лишила важног извора снабдевања горивом.

1945 – Велика Британија је поново успоставила своју власт у Хонгконгу, након три године и седам месеци јапанске окупације.

1957 – Сенатор Стром Турмонд (Тхурмонд) из Јужне Каролине поставио је нови рекорд у опструкцији америчког Конгреса говорећи више од 24 сата против предлога закона о грађанским правима.

1963 – Између седишта влада СССР и САД, Кремља и Беле куће, лидери Никита Хрушчов и Џон Кенеди (Јохн Кеннедy) успоставили су после кубанске кризе, која је запретила општим нуклеарним сукобом, директну телефонску везу, познату као “црвени телефон”.

1973 – Кенија је забранила лов на слонове и трговину слоновачом.

1974 – Код Загреба се догодила тешка железничка несрећа у којој је изгубило живот око 150 људи. То је била највећа железничка несрећа у историји југословенског саобраћаја.

1981 – У Техерану су у експлозији бомбе подметнуте у канцеларији премијера погинули председник Ирана Мохамад Али Раџаи (Мохаммад, Рајаи) и премијер Мохамад Џавад Бахонар (Мохаммад Јавад).

1991 – Совјетска република Азербејџан је објавила независност од Москве и поћела формирање сопствене армије.

1992 – Прекинута је петомесечна српска опсада Горажда. У складу са договором у Лондону команда босанских Срба повукла је око 1.000 својих војника, а заједно са њима повлачила се и колона цивила избеглица српске нацоналности. У нападу “зелених беретки” (босански Муслимани) на колону погинуло је 22, а рањено око 50 људи.

1995 – Авиони НАТО-а почели су серију напада на српске положаје у Босни у покушају да присиле руководство босанских Срба да прихвати мировни план за БиХ. Напади су уследили два дана након што је у минобацачком нападу на Сарајево убијено 37 људи, а обустављени су 14. септембра, када су Срби потписали споразум о повлачењу тешког наорузжања на 20 километара од Сарајева.

1997 – У аутомобилској несрећи у Паризу, погинула је британска принцеза од Велса Дајана Спенсер (Wалес, Диана), бивша супруга британског престолонаследника принца Чарлса (Цхарлес). У несрећи су живот изгубили и њен пратилац Доди ал Фајед (Фаyед) и њихов возач Хенри Пол.

2001 – Око 438 избеглица, махом из Авганистана, који су спашени са ферибота који је тонуо, наставило је да умире на норвешком теретном броду, јер им Аустралија није дозволила улазак у ту земљу.

2003 – У Северном мору потонула је руска атомска подморница. Од десет чланова посаде, један човек је спашен.

2003 – Умро је амерички глумац Чарлс (Цхарлес) Бронсон, звезда акционих филмова из 1960-их и 1970-тих.

2004 – На Илиџи код Сарајева ухапшен је Рамиз Делалић Ћело, осумњичен да је 1. марта 1992. на свадби на Башчаршији убио једног од сватова Србина Николу Гардовића. То убиство продубило је поремећене међунационалне односе и убрзало почетак рата у Босни и Херцеговини.

2006 – Умро је египатски писац и добитник Нобелове награде за књиженост 1988. Нагиб Махфуз (Нагуиб Махфоуз).

2007 – У пожару на острву Велики Корнати у Хрватској страдало је 12 ватрогасаца.

2008 – У периоду од августа 2007. године до августа 2008. уништено је 8.147 квадратних километара шуме Амазона, односно за 69 одсто више у односу на просек претходне три године.

2009 – Белоруски борбени авион “Су-27” срушио се на аеромитингу у централној Пољској изводећи маневар, погинула су оба пилота.

2011 – Бивши министар финансија Јошихико Нода, изабран је за новог премијера Јапана, након оставке додашњег премијера Наото Кана.

2013 – Један од најпознатијих песника англосаксонског језичког подручја, Ирац Шејмус Хини (Сеамус Хеанеy) коме је 1995. припала Нобелова награда за књижевност, преминуо је у Даблину. Иза себе је оставио 13 збирки лирике, две драме, четири књиге есеја о поезији и бројне текстове у периодици.

2014 – Тунижанска обалска стража пронашла је тела 41 особе за које се верује да су мигранти, претежно из Сирије, који су се удавили покушавајући да отплове ка Европи.

2014 – Калифорнија је прва америчка савезна држава која је на својој територији забранила коришћење пластичних кеса за једнократну употребу.