1226 – Умро је италијански фратар Ђовани Бернардоне (Гиованни), познат као Фрањо Асишки (Францесцо д’Ассиси), оснивач римокатоличког Фрањевачког реда.

1796 – Предвођени владиком Петром И Петровићем Његошем, Црногорци су на Крусима поразили вишеструко бројније снаге скадарског паше Махмута Бушатлије који је погинуо у тој бици.

1824 – Скупштина Мексика је донела Устав, према којем је држава постала независна федеративна република под називом Сједињене Државе Мексика.

1866 – Мировним уговором у Бечу, којим је окончан седмонедељни рат Италије и Аустрије, Италији су припали област Венето и град Венеција.

1888 – Рођен је немачки новинар Карл фон Осјецки (Царл вон Оссиетзкy), добитник Нобелове награде за мир 1935. Због пацифистичког деловања нацисти су га 1933. затворили у концентрациони логор, а 1938. је умро од последица мучења.

1895 – Рођен је Сергеј Александрович Јесењин, један од најпопуларнијих руских песника 20. века. Његово дело, као и његов живот, који је окончао самоубиством у 30. години, имали су значајан утицај на европско песнисштво (“Кафанска Москва”, “Повратак у завичај”, “Исповест мангупа”, “Совјетска Русија”).

1897 – Рођен је француски писац Луј Арагон (Лоуис), један од оснивача дадаистичког и надреалистичког покрета. Од 1930, после учешћа на конгресу револуционарних писаца у Харкову, определио се за социјалистички реализам, а током Другог светског рата је, уз Елијара (Елуард), био најзначајнији песник Покрета отпора у Француској (“Ватра радости”, “Елзине очи”, “Ура Урал”, “Бланша или заборав’).

1906 – На Радио конференцији у Берлину СОС је установљен као међународни сигнал за помоћ. Најчешће се тумачи као скраћеница енглеских речи “Саве Оур Соулс”. Конвенција је ступила на снагу у јулу 1908.

1929 – Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца је променила назив у Краљевина Југославија, а државна територија је подељена на девет области – бановина.

1932 – Ирак је, по истеку британског мандата, стекао независност и постао члан Лиге народа.

1952 – Велика Британија је на острвима Монте Бело, поред северозападне обале Аустралије, испробала своју прву атомску бомбу.

1968 – Председник Перуа Фернандо Белаунде Тери (Террy) оборен је с власти војним ударом Националне револуционарне хунте коју је предводио генерал Хуан Веласко Алварадо (Јуан Веласцо). По доласку на власт, војна хунта је национализовала изворе нафте и почела аграрну реформу.

1977 – Умро је књижевни и позоришни критичар и историчар књижевности Велибор Глигорић, председник Српске академије наука и уметности од 1965. до 1971, професор Београдског универзитета.

1981 – После седам месеци, ирски националисти су у затвору Мејз у Белфасту обуставили штрајк глађу против британских власти, током којег је умрло десет штрајкача.

1989 – У окружном суду у Приштини почело је суђење Азему Власију и још тринаесторици косовских Албанаца оптужених за “контрареволуционарно деловање” и организовање штрајка албанских рудара у руднику Стари Трг.

1990 – Источна и Западна Немачка су се, после 45 година, поново званично ујединиле, док је тај процес неформално почео 9. новембра 1989, када је пао Берлински зид.

1991 – Председништво СФР Југославије у непотпуном саставу одлучило је да пређе на рад у условима непосредне ратне опасности, оценивши да је грађански рат на помолу и да су се за такав рад стекли услови предвиђени Уставом. Од тада седницама Председништва присуствовали су само чланови из Србије, Војводине, с Косова и из Црне Горе, те је названо “крње Председништво”.

1995 – Председник Македоније Киро Глигоров рањен је у атентату експлозијом аутомобила-бомбе у центру Скопља, а његов возач и један пролазник су погинули.

1997 – Јапански воз на магнетним јастуцима је брзином од 451 километар на час оборио светски рекорд на експерименталној железничкој прузи код од Токија.

1999 – У саобраћајној несрећи на Ибарској магистрали код Лазаревца погинула су четири члана Српског покрета обнове, једне од најјачих опозиционих политичких странака у Србији. Председник СПО Вук Драшковић који је том приликом лакше повређен, оптужио је српске власти за убиство и атентат на њега.

1999 – Први пут после Другог светског рата на парламентарним изборима у Аустрији националистичка Слободарска партија Јорга Хајдера (Јоерг Хаидер) освојила је друго место и добила могућност да учествује у формирању владе.

2001 – Сенат Конгреса САД је одобрио споразум о трговинској сарадњи с Вијетнамом, који је тој земљи обезбедио нормалан трговински статус и односе са САД.

2003 – Пакистан је успешно извршио тестирање нуклеарног пројектила Хатф-ИИИ, домета 290 километара.

2010 – Устоличен је 45. патријарх Српске православне цркве, Иринеј.

2013 – Брод са око 400 имиграната из Сомалије запалио се и потонуо код Лампедузе, италијанске власти су спасле 155 особа.

2016 – Референдуму о избегличким квотама ЕУ одржан у Мађарској прогласен је неважећим због недовољног одзива бирача, гласало је 43,9 одсто грађана, а за валидно гласање потребна је излазност 50 одсто плус један глас. Референдум је оџан пошто се Мађарска успротивила плану Европске комисије о расподели више од 160.000 избеглица међу чланицама ЕУ.