1209 – Немачки краљ Ото ИВ (Отто) крунисан је за римско-немачког цара. Током три наредне године напао је Тоскану, Сицилију и јужну Италију, због чега га је папа Инокентије ИИИ екскомуницирао.

1582 – Четврти октобар означен је као последњи дан Јулијанског календара у Папској држави, Шпанији и Португалу. Грегоријански календар ступио је на снагу наредног дана са датумом 15. октобар, а убрзо су га прихватиле готово све католичке државе. Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца прихватила је тај календар за подручје Србије, Црне Горе и Македоније 19. односно 31. јануара 1919.

1669 – Умро је холандски сликар Харменс фан Рајн Рембрант (Харменсз ван Ријн Рембрандт), један од највећих мајстора у историји сликарства. Урадио је око 650 уљаних слика, око 300 гравира и око 2.500 цртежа, укључујући ремек дела светске баштине као што су “Ноћна стража”, “Изгубљени син”, “Час анатомије доктора Тулпа”.

1830 – Белгија је постала независна држава, издвојивши се из Уједињеног Краљевства Холандије које је основано на Бечком конгресу 1815.

1853 – Турска је, уз подршку Велике Британије и Француске, објавила рат Русији, након што је Русија одбила да се повуче из подунавских кнежевина Влашке и Молдавије које је окупирала да би, како је образложила, заштитила православне поданике на територији Отоманског царства.

1865 – Пруски канцелар Ото фон Бизмарк (Отто вон Бисмарцк) и француски цар Наполеон ИИИ постигли су у Бијарицу споразум да Пруска преузме врховно вођство у Немачкој. Пет година касније избио је француско-пруски рат у којем је Наполеон ИИИ заробљен, а у Француској је 4. октобра 1870. поново успостављена република.

1878 – Први амбасадор Кине у САД Чен Лан Пин предао је акредитиве америчком председнику Ратерфорду Хејсу (Рутхерфорд Хаyес).

1892 – Рођен је аустријски државник Енгелберт Долфус (Доллфусс), канцелар од 1932 до 1934, који се противио припајању Аустрије нацистичкој Немачкој. Због упорног одупирања Хитлеровој намери, аустријски нацисти су га убили у Бечу у јулу 1934.

1918 – Борис ИИИ постао је цар Бугарске, након што је његов отац Фердинанд И абдицирао. Године 1923. завео је диктатуру у земљи, а у Другом светском рату био је савезник нацистичке Немачке.

1944 – Распуштен је концентрациони логор на Бањици у Београду, који су немачке окупационе власти основале у јуну 1941. Према непотпуним подацима, кроз тај логор прошло је око 100.000 затвореника, од којих је око 80.000 убијено.

1957 – СССР је лансирао у орбиту око Земље први вештачки сателит, “Спутњик 1”, након чега је почело совјетско-америчко надметање у освајању свемира.

1965 – Папа Павле ВИ постао је први папа који је посетио САД и који се обратио народима света са говорнице УН у Њујорку, позивајући их на успостављање трајног и праведног мира у свету.

1966 – Британска афричка колонија Басутоленд стекла је независност под називом Лесото.

1970 – Од прекомерне дозе дроге умрла је америчка певачица Џенис Џоплин (Јанис Јоплин), најпознатија бела певачица блуза.

1974 – Американац Дејвид Кунст (Давид) постао је први човек који је обишао свет пешице. На путовање дуго 23.250 километара он је кренуо 20. јуна 1970.

1977 – УН су прокламовале Општу декларацију о заштити животиња, а 4. октобар проглашен је Светским даном заштите животиња.

1992 – Влада Мозамбика и побуњеници потписали су мировни споразум, чиме је окончан 16-годишњи грађански рат у тој афричкој земљи.

1993 – Председник Русије Борис Јељцин употребио је тенкове да би заузео зграду парламента у коју су се забарикадирали посланици, након што је 21. септембра распуштен парламент. Потпредседник Русије Александар Руцкој и лидери парламента предали су се војницима лојалним Јељцину после десеточасовног тенковског напада и погибије најмање 300 људи.

1999 – Командант усташког логора у Јасеновцу у Другом светском рату Динко Шакић осуђен је у Загребу на 20 година затвора. У том, највећем концентрационом логору у Југославији, убијено је неколико стотина хиљада људи, углавном Срба, Јевреја и Рома, као и хрватских антифашиста.

2000 – Уставни суд СР Југославије поништио је председничке изборе одрззане 24. септембра на којима је кандидат опозиције Војислав Коштуница победио кандидата левице и дотадашњег председника Слободана Милошевића. На позив Демократске опозиције Србије (ДОС) да се 5. октобра окупе у протесту испед Савезне скупштине, грађани из целе Србије кренули су према Београду пробијајући полицијске блокаде на путевима.

2001 – Руски авион Тупољев-154 који је из Израела летео за Москву пао је у Црно море погођен ракетом коју је грешком испалила украјинска војска на војној вежби. Погинуло је 78 путника и чланова посаде.

2004 – Умрла је америчка глумица Џенет Ли (Јанет Леигх), позната по улози у Хичкоковом филму “Психо”.

2005 – Турска је започела преговоре са Европском унијом, 42 године након што је поднела захтев за чланство у тој организацији.

2010 – Британац др Роберт Едвардс (Едwардс) добио је Нобелову награду за медицину за допринос у лечењу неплодности вештачком оплодњом.

2011 – Министри финансија ЕУ усвојили су уредбу на основу које могу увести санкције земљама које су финансијски неодговорне.

2013 – Умро је генерал Во Нгујен Дјап, херој вијетнамског рата против Француске и САД, један од највећих војних стратега у историји, заслужан за пораз француских колонијалних снага у бици код Дијен Бијен Фуа 1954., а освајање Сајгона под његовом командом 1975. било је пресудно за крај вијетнамског рата.

2014 – Победом на изборима у Летонији Коалиција десног центра освојила је још један мандат на власти.