680 – У борбама за власт које су довеле до расцепа исламског света на суните и шиите, у бици код Карбале, на Еуфрату, убијен је Хусеин Ибн Али (Хуссеин), унук пророка Мухамеда и претендент на калифски престо династије Алида. Касније је постао шиитски светац.

1582 – Због увођења Грегоријанског календара, ; у календарима Италије, Пољске, Португалије и Шпаније не постоји 10. октобар 1582. године.

1733 – Француска је објавила рат цару Аустрије Карлу ВИ због његове подршке кнезу Августу ИИИ да постане пољски краљ, уместо француског кандидата Станислава Лешћинског. Рат за пољско наслеђе трајао је до 1735.

1780 – Ураган је те године убио 20.000 до 30.000 људи у Карибима.

1813 – Рођен је италијански композитор Ђузепе Верди (Гиусеппе) уз Рихарда Вагнера (Рицхард Wагнер), најистакнутији романтичарски оперски стваралац 19. века. Његове опере “Аида”, “Отело”, “Риголето”, “Травијата” и данас су кључна дела репертоара оперских кућа широм света.

1837 – Умро је француски економиста Шарл Фурије (Цхарлес Фоуриер), социјалиста-утописта. Пред крај живота стекао је значајан број присталица који су ширили и покушавали да остваре његову идеју о експерименталним заједницама – фалангама, као прелазном ступњу ка “друштву хармоније” (“Нови индустријски и друштвени свет”, “Теорија четири покрета”).

1868 – Карлос Сеспедес је прогласио независнот Кубе чиме је почео десетогодишњји рат са Шпанијом.

1871 – Угашен је тродневни пошар у којем је у Чикагу погинуло 300 људи, изгореле су зграде на девет квадратних километара града и без крова над главом је остало више од 100,000 становника.

1888 – Рођен је руски револуционар Николај Иванович Бухарин, функционер Коминтерне, један од водећих идеолога бољшевика. Због противљења Стаљиновој бруталној колективизацији села, 1929. је искључен из Политбироа КПСС, ухапшен је 1937. и после монтираног процеса стрељан 1938.

1901 – Рођен је швајцарски скулптор, сликар и графичар Алберто Ђакомети (Гиацометти), познат по надреалистичким просторним конструкцијама (“Палата у 4 часа ујутро”) и екстремно издуженим бронзаним људским фигурама (“Кола”, “Седам фигура и једна глава”).

1911 – Кинески национални вођа Сун Јат Сен (Yат) је у Вучангу прогласио републику и отпочео револуцију у којој је оборена династија Манчу. Тиме је завршена владавина кинеских царева која је трајала 2.000 година.

1913 – Завршена је изградња Панамског канала дугачког 81,6 километара, којим су спојени Атлантски и Тихи океан.

1917 – Бразил је у Првом светском рату објавио рат Немачкој, пошто су Немци торпедовали бразилске бродове.

1918 – Прва српска армија под командом војводе Петра Бојовића почела је операције за ослобађање Ниша у Првом светском рату. Град је заузет 12. октобра, а аустроугарска војска приморана да се повуче ка северу.

1935 – Грчка војска је државним ударом срушила Другу Грчку републику и владу Панагиса Цалдариса, и рестаурирала краљевину на челу са регентом Георгиосом Кондилисом.

1954 – Вијетнамски лидер Хо Ши Мин (Цхи Минх) ушао је у главни град Вијетнама Ханој који су два дана раније напустиле француске колонијалне трупе.

1964 – У Токију су отворене Олимпијске игре, прве у Азији.

1970 – Умро је француски политичар Едуар Даладије (Едоуард Даладиер). Као премијер Француске потписао је Минхенски споразум 1938. којим је Хитлеру омогућено да Судетску област у Чехословачкој припоји Немачкој.

1975 – Филмске звезде Ричард Бартон (Рицхард Буртон) и Елизабет Тејлор (Елизабетх Таyлор) венчали су се по други пут. Следеће године поново су се развели.

1980 – У разорном земљотресу у Алжиру погинуло је 2.590 људи, а око 330.000 становника града Ел Аснам је остало без домова.

1982 – САД су увеле санкције против Пољске због одлуке њене владе да забрани синдикат “Солидарност”.

1985 – Умро је амерички филмски глумац, режисер и продуцент Орсон Велс (Wеллес). Његов први филм “Грађанин Кејн” убраја се у највеће класике кинематографије. Године 1971. добио је Оскара за животно дело (“Величанствени Амберсонови”, “Дама из Шангаја”, “Магбет”, “Отело”, “Трећи човек”).

1985 – Умро је амерички филмски и позоришни глумац Јул Бринер (Yул Брyннер), добитник Оскара за улогу у филму “Краљ и ја”, а годинама је играо и у позоришту (“Десет божјих заповести”, “Анастасија”, “Браћа Карамазови”, “Седморица величанствених”).

1990 – СССР и Немачка су потписали уговор о повлачењу совјетских војника из Немачке до краја 1994. У Источној Немачкој било је 380.000 совјетских војника са 220.000 чланова породица.

1991 – Скупштина Србије донела је одлуку да државна застава буде тробојка, без комунистичког симбола, звезде петокраке.

1995 – Израел је, у складу с мировним споразумом са Палестинском ослободилачком организацијом, почео повлачење са Западне обале и ослободио из затвора око 300 Палестинаца.

2000 – Умрла је Сиримаво Бандаранаике, бивша премијерка Шри Ланке (1960-1977) и прва жена на тој дужности у свету. Била је међу оснивачима Покрета несврстаних.

2001 – Нобелову награду за економију добили су Американци Џорџ А. Акерлоф, А. Мајкл Спенс и Џозеф Е. Стиглиц. Они су “Анализом тржишта са асиметричним информацијама” показали у којој мери информације утичу на функционисање тржишта, од продаје половних аутомобила до успона и колапса на великим берзама.

2003 – Умро је амерички пијанист Еуген (Еугене) Истомин, последњи живи члан чувеног камерног триа, у којем су били и Ајсак (Исаац) Штерн и Леонард Роуз (Росе).

2005 – У Београду је проглашен почетак преговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању Србије и Црне Горе Европској Унији.

2005 – У егзилу у Јужној Африци умро је Милтон Оботе, први лидер Уганде од стицања независности.

2008 – Бивши фински председник и дугогодишњи мировни посредник Марти Ахтисари добио је Нобелову награду за мир. Ахтисари је био посредник УН у преговорима о статусу Косова.

2010 – У сукобима у Београду поводом одржавања геј параде “Парада поноса” лакше и теже су повређена 124 полицајца и 17 демонстраната, а приведено је 207 људи.

2015 – У две експлозије у Анкари погинуло је 95 људи, а поређено је више од 500. Експлозије су се десиле испред главне железничке станице док су се стотине људи окупљале захтевајући више демократије и окончање сукоба с курдским сепаратистима.