1093 – Умро је шкотски краљ Малколм ИИИ, током петог безуспешног покушаја да покори Енглеску. На власт је дошао 1057, пошто је победио и убио краља Макбета. Тиме је осветио свог оца краља Данкана И, којег је Макбет убио 1040.

1782 – Рођен је Есајас Тегнер, један од највећих шведских песника аутор чувене “Саге о Фритјофу”.

1813 – У Нјегушима је рођен Петар ИИ Петровић Нјегош, црногорски владика, филозоф и државник, велики епски песник, аутор славног драмско-епског дела “Горски вијенац”. Као државник поставио је темеље модерне црногорске државе, установио извршну власт и сенат, организовао судове, увео порезе. За његове владавине основана је прва штампарија у Цетињу 1834. и подигнута прва школа. У књижевној баштини оставио је и еп “Луча микрокозма”, драму “Лажни цар Шћепан Мали”, песме.

1868 – Умро је италијански композитор Ђоакино Антонио Росини, аутор 39 опера од којих су начувеније “Севиљски берберин”, “Виљем Тел”, “Отело”.

1871 – Рођен је Владислав Рибникар, оснивач, први директор и главни уредник листа “Политика” (1904). Један је од оснивача ТАЊУГ-а и први директор те агенције (1943). Био је министар просвете ФНР Југославије 1945. и председник Комитета за културу и уметност 1946.

1912 – Рођен је француски писац румунског порекла Ежен Јонеско, који се својом антидрамом супротставио класичном позоришту одбацивши сваку акцију, узрочну повезаност и традиционалне шеме класичних драмских дела (“Ћелава певачица”, “Лекција”, “Столице”, “Носорог”, “Макбет”).

1941 – Први британски носач авиона “Арк Ројал” погођен је у Другом светском рату немачким торпедом у близини Гибралтара и наредног дана је потонуо.

1942 – Почела је одлучујућа ваздушно-поморска битка јапанских и америчких трупа код Гвадалканала у Тихом океану. У тродневним борбама обе стране су претрпеле велике губитке у бродовима, али су стратешки успех постигли Американци.

1944 – Партизанске јединице Народно ослободилачке војске Југославије ослободиле су Скопље у Другом светском рату.

1945 – Француски генерал Шарл де Гол изабран је гласовима свих 555 посланика за председника привремене владе, после чега је формирао коалициони кабинет у који је ушло и пет комуниста.

1965 – Умро је српски археолог Владимир Петковић, професор Београдског универзитета, управник Народног музеја у Београду и члан Српске академије наука и уметности, стручњак за српску средњевековну уметност. Руководио је откопавањима Стобија и Царичиног града.

1970 – Хафез ал Асад је војним ударом преузео власт у Сирији.

1974 – Умро је италијански филмски режисер и глумац Виторио де Сика, један од твораца неореализма (“Крадљивци бицикала”, “Станица Термини”, “Ћоћара”, “Врт Финци Континијевих”).

1975 – Светска здравствена организација објавила је да су у Азији, први пут у историји, искорењене велике богиње.

1980 – Амерички свемирски брод “Војаџер И” је послао прве снимке Сатурна направљене из близине.

1985 – У ерупцији вулкана Невадо дел Руис у централној Колумбији разорен је град Армеро. Погинуло је око 25.000 људи.

1994 – Швеђани су на референдуму са 52,2 одсто гласова одлучили да се њихова земља прикључи Европској унији.

1999 – У земљотресу у Турској погинуло је више од 450 људи, а око 2.500 је повређено.

2000 – Председник Филипина Джозеф Естрада оптужен је за корупцију. Под притиском протеста грађана и војске он се 2002. повукао с власти и предао Специјалном суду за борбу против корупције.

2001 – Борци антиталибанске Северне Алијансе ушли су у главни град Авганистана Кабул.

2005 – Неколико хиљада француских полицајаца ангажовано је на обезбеђивању Ајфеловог торња, Јелисејских поља и станица метроа у Паризу, после поруке емитоване на Интернету која позива на “насилне акције”. Немири у предграђима француских градова трају од 27. октобра, после погибије двојице тинејџера афричког порекла, који су мислећи да их полиција прогони настрадали несрећним случајем.

2006 – Влада Чада је прогласила ванредно стање због јачања сукоба Арапа и другог становништва, у којем су погинуле стотине људи.

2006 – Преминуо је италијански певач Марио Мерола који је сматран “краљем” класичне наполитанске песме.

2007 – Генерални секретар УН Бан Ки Мун именовао је за главног тужиоца Хашког трибунала белгијског судију Сержа Брамерца, који је на тој функцији заменио Карлу дел Понте.

2010 – Оставком на место премијера Француске, Франсоа Фијон је отворио пут реконструкцији владе на чијем челу ће поново бити. Француски председник Саркози најавио ову реконструкцију владе по усвајању реформе пензионог система.

2011 – Бивши европски комесар Марио Монти именован је за мандатара нове италијанске владе. Пре њега ту функцију је обављао Силвио Берлускони, оптужен да је угрозио кредибилитет земље скандалима и судским процесима.

2015 – У терористичким нападима широм Париза убијено је 129 особа и повређено 352. Нападнути су ресторан, кафић, национални стадион и концертна дворана, а одговорност за нападе је преузела Исламска држава.